Jan Schindeler

18-12-1892 Amsterdam   7-12-1963

clubs:   Ajax Amsterdam, Blauwwit Amsterdam
interlands:   1 x 1925

Gehuld in een schitterende, gebreide keeperstrui met kol poseerde Jan Schindeler op de belangrijke momenten van zijn loopbaan. ‘Zure Jan’ - zijn bijnaam in Amsterdam - beleefde zijn mooiste dag in 1925. De toen al 32-jarige doelman, in 1919 de allereerste Blauw-Witter die ooit voor het Nederlands elftal werd geselecteerd, speelde in Zürich een halve interland.  Na rust verving hij de vaste keuze, Gejus van der Meulen. Die was in de eerste helft na een botsing met de Zwitser Ehrenbolger geblesseerd geraakt. Schindeler kreeg het zwaar. De achterstand van 2-1 groeide uit tot 4-1. De keuze van de elftalcommissie viel daarna niet meer op Schindeler.

Bij Blauwwit werd hij daarna nog vijf jaar op handen gedragen. Als belofte had hij voor Ajax gespeeld, maar in 1912 maakte Schindeler de overstap naar Blauwwit. Hij was het sluitstuk van de in die tijd ‘beroemde’ achterhoede van de Zebra’s. De doelman kwam in achttien jaar tot 339 wedstrijden in Blauwwit 1. Het was een clubrecord dat jaren stand hield.