Cor van der Gijp

1-8-1931 Dordrecht   --

clubs:   Emma Dordrecht, Feyenoord Rotterdam, Blauwwit Amsterdam
interlands:   13 x 1954 t/m 1961

Cor van der Gijp was ooit midvoor in een voorhoede vol Van der Gijpen. Vier broers en een neef, Juriaan. De Dordtse club Emma was de gelukkige bezitter van dit vijftal. Overigens speelde Cor van der Gijp met zijn broers Freek, Wim en Janus ook een tijdlang met een 'vreemde' vijfde in de aanval, Okkenburg. Volgens Cor waren de andere vier beter dan hijzelf, maar hij schopte het wel het verst.  Als speler van Emma werd hij al drie keer gekozen in het Nederlands elftal. In de derde interland, mei 1955 in Dublin tegen de Ierse Vrijstaat, raakte hij geblesseerd aan de knie.

In de beginjaren van het betaalde voetbal werd hij voor 18.000 gulden aan Feijenoord verkocht. Hij speelde zijn eerste officiële wedstrijd voor die club op 8 januari 1956 en de laatste op 15 december 1963. Tijdens 233 competitiewedstrijden scoorde hij 161 maal en daarmee is hij topscorer aller tijden van Feijenoord. Althans, in de periode van het betaald voetbal, want Kees Pijl en Jaap Barendregt maakten in de periode voor de oorlog beiden meer doelpunten.

Na zijn succesvolle periode in Rotterdam voetbalde Van der Gijp nog drie jaren bij Blauwwit. Hij kwam dertien keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde zes keer voor Oranje. Na zijn carrière als voetballer werd Van der Gijp trainer, was hij één jaar scheidsrechter en opende een eigen sportzaak.

Als trainer werkte hij bij enkele amateurclubs en bij Veendam. In het noorden konden de Van der Gijpen echter niet aarden. Hij was even technisch coördinator van Feyenoord, hoofd jeugdopleiding van DS 79 en een hele dag trainer van FC Dordrecht, niets werd echt een succes. Over die laatste stunt: ‘Dick Passchier speelde het spelletje om mij daar met mijn A-diploma te introduceren en om Mircea Petescu te laten trainen. ‘Ja’, zei Dick, ‘Petescu is een uitstekende trainer Toen heb ik gezegd: 'Dan heb je er twee, want ik ben ook een uitstekende trainer. Dan moet er een van ons tweeën weg. Voor Petescu is dat moeilijk, ik ga wel. Dat was na een dag.’ 


 

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |