Profielen

Lieuwe Steiger

15-4-1924 Haarlem - 17-10-2006
clubs: PSV Eindhoven
interlands: 7 x 1953 t/m 1954

Lieuwe verhuist als hij vijf jaar oud is naar Eindhoven. Vader Steiger gaat, net als zovelen in die tijd, aan de slag bij Philips. Op zijn twaalfde meldt hij zich aan bij PSV waar hij mag gaan keepen. Steiger leert zichzelf als het ware keepen, want echt specifieke trainingen voor keepers zijn er in die tijd niet. Naast het voetbal steekt Lieuwe veel tijd in zijn studie. Bij PSV moet hij op achttienjarige leeftijd Leo Boumans opvolgen als eerste keeper van PSV. Hij maakt meteen indruk en wordt door de KNVB opgeroepen voor het Zuidelijke Elftal. Bij PSV speelt hij seizoenen lang bijna alle wedstrijden en laat hij zien dat hij een keeper is met talent en een atletische stijl. Ook zijn postuur was imposant; hij was 1.96 meter lang. Ondertussen studeert hij nog flink door en reist hij het hele land door.

In 1953 was het niet veel met Oranje. Dat begon al met de discussies over de keeper. Piet Kraak moest worden vervangen (vond de Technische Commissie), want Wim Landman zou beter zijn, maar ook Lieuwe Steiger kreeg een kans en Frans de Munck ook. De keeper van PSV, Lieuwe Steiger, kwam er in de herfst in, uit tegen Noorwegen. De keuze van Steiger werd betwist omdat een debutant - spil Hans van der Hoek - al genoeg was. Steiger was ‘niet kwaad’ en ‘verdienstelijk’, maar hij was geen leider. ‘Tussen de palen was Steiger goed, maar als dirigent van een achterhoede heeft hij tekortgeschoten - niet verwonderlijk voor een debutant - en zou ook Landman gebreken hebben getoond. Dit is echter juist Kraaks sterkste punt’

Steiger bleef evengoed zeven wedstrijden staan. Wel minder lang dan bij PSV, maar in Eindhoven stond de Haarlemmer, als vijfjarige naar Eindhoven verhuisd met vader die bij Philips ging werken, ook vijftien jaar onafgebroken op doel. Langer nog. Meer dan twee jaar nadat hij was gestopt werd hij door PSV gevraagd weer te gaan spelen vanwege blessures bij de eerste keepers. Hij deed het, tot in het seizoen 1959/60. Lieuwe werd onderscheiden door het Nationaal-Valentijn comité vanwege zijn clubtrouw. Later werd hij bestuurslid.


© Voetballegends 2024