VVV Venlo (1903)


opgericht/gestopt:   7 februari 1903
start 1e competitie:   1911/1912
speelterrein(en):   Venlo: de Kraal
website:   http://www.vvv-venlo.nl/

In 1898 rolde de voetbal al in Venlo, toen speelden op het Gaasplein (nu Mgr Nolensplein) al de clubs de Broederschool, Vitos en Thor. Dat was een primitief soort voetbal van 10 of 20 jongens tegen elkaar, maar in de vakantie waren de jongens van Rolduc thuis en die speelden op het Semenarie met een echte voetbal. Op de stoep achter het Stadhuis werd de eerste vergadering belegd en de naam van de club werd de Gouden Leeuw (VVV is voortgekomen uit deze vereniging). Maar dat klonk niet Venloos genoeg en vervolgens werd gekozen voor 'VVV Valuas'. Uiteindelijk besloot men op 7 februari 1903 de naam in 'Venlose Voetbal Vereniging' te veranderen, de huidige naam van de club. VVV mag zich hiermee tot een van de oudste verenigingen in het Nederlandse betaalde voetbal rekenen. In 1909 zijn de clubs VITOS en THOR opgegaan in VVV. In 1910 volgde Quick opgericht door leerlingen van de HBS en het Gymnasium. Er werd gespeeld vanaf 1905/06 in de Brabantse Voetbalbond en vanaf maart 1909 in de toen opgerichte Limburgse Voetbalbond met verenigingen Concordia, Wilhelmina, PVC en HBS uit Maastricht, GSC Roermond (VVV werd tweede en Concordia eerste).

Vanaf het seizoen 1912/1913 kreeg ook het zuiden een eigen Eerste klasse. VVV maakte hier, met wisselend succes, vanaf de invoering deel van uit. Na afloop van het seizoen 1921/1922, volgde degradatie naar de Tweede klasse. Hierna speelde de ploeg vrij lang in de Tweede klasse, waarin gedurende diverse seizoenen het kampioenschap werd behaald. Het lukte echter niet om daarna te promoveren naar de Eerste klasse. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het aantal Eersteklassers uitgebreid, waarbij ook VVV hoorde. Van 1948 tot en met 1952 werd een vierde plaats behaald in de Eerste klasse.
In 1953 kwam het tot een aanvaring met de KNVB, omdat zij VVV betichtte van betalingen aan spelers. De voetbalbond was traditioneel fel gekant tegen betalingen aan spelers. Betaald voetbal kwam er uiteindelijk toch nadat in 1953 de NBVB als professionele voetbalbond en tegenhanger van de KNVB werd opgezet. Het was echter niet VVV wat aan de NBVB-competitie deelnam, maar Sportclub Venlo '54 dat op 3 augustus 1954 was opgericht. In deze beginfase van het betaalde voetbal speelde Sportclub Venlo '54 haar wedstrijden niet in Venlo, doch in Sportpark De Berckt in Baarlo. De allereerste wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal, op 14 augustus 1954, was de oefenwedstrijd tussen Alkmaar '54 (voorloper van AZ) en Sportclub Venlo, die in Alkmaar met 3-0 gewonnen werd door de thuisploeg. Na de fusie van de KNVB en de NBVB, op 25 november 1954, fuseerden een dag later ook VVV en Sportclub Venlo, de nieuwe club droeg tijdelijk de naam Sportclub VVV '03. In de allereerste officiele KNVB competitie wedstrijd wist de Venlose ploeg met een eindstand van 3-2 van Ajax in De Meer te winnen.

?In de jaren 50 en begin jaren 60 kon VVV een subtopper genoemd worden die regelmatig bovenin te vinden was, de club acteerde vanaf 1954 tot en met het seizoen 1961/1962 op het hoogste niveau van het professionele voetbal. In die tijd maakten onder meer de internationals Jan Klaassens, Faas Wilkes en Coy Koopal deel uit van de spelersgroep. In 1959 werd het grootste succes in de clubhistorie behaald met het winnen van de KNVB beker. In de finale werd de Haagse voetbalclub ADO in het eigen Zuiderpark Stadion met 4-1 verslagen. In 1961 werd de beste klassering voor VVV in de Eredivisie bereikt, de derde plaats, waarop deelname in de International Football Cup volgde.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |