HBS Den Haag (1893)


opgericht/gestopt:   7 oktober 1893
start 1e competitie:   1893/1894
speelterrein(en):   Den Haag: Malieveld, Beeklaan, Valkenboslaan, Sportlaan Houtrust, Daal en Bergselaan
website:   www.hbs-craeyenhput.nl

Een jongen kreeg op zijn verjaardag een bal cadeau en richtte met twee van zijn vrienden van de Hogere Burger School in Den Haag op 7 oktober 1893 een "Football Club" op. De drie oprichters zijn J. Dijkman, A.W.G. Stigter en H. Tengbergen. Ze speelden op het Haagse Malieveld, waar iedere Haagse club uit die tijd speelde. Toen de club geen scholierenclub meer was, werd in 1898, met behoud van de initialen, de naam "Houdt Braef Stant" aangenomen. Het eerste shirt was blauw met witte letters HBS er op.

Op 1 oktober 1894 richtte HBS met HVV de Haagse Voetbalbond op. In 1897 fuseerde HBS met de club Hector. Daarbij veranderde men het tenue in een wit shirt met een brede rode baan op de borst en rug en een zwarte broek. In 1898 verbood het Rijk, als eigenaar van het Malieveld, daar voetbal. HBS verhuisde naar een veld aan de Beeklaan bij een boerderij met de naam ‘Hanenburg’ (de huidige Hanenburglaan). In 1900 verhuisde HBS naar de Valkenboslaan, op de hoek van de huidige Weimarstraat. In 1905 koos HBS een nieuw tenue; dit werd geheel zwart. De bijnaam ‘Kraaien’ stamt uit die tijd. In die tijd werd HBS tweemaal landskampioen en won tweemaal de zilveren bal. In 1910 verhuisde HBS wegens de groei van de club naar Houtrust, dat aan het begin van de Sportlaan bij de Houtrustlaan gelegen was. Hier ontstond een stadion dat uiteindelijk een capaciteit van 25 000 toeschouwers zou hebben.

Door de bouw van de Atlantikwall moest HBS in 1943 Houtrust verlaten en de club kreeg onderdak bij VUC aan de Schenkkade. Na herstelwerkzaamheden keerde HBS na de oorlog op Houtrust terug. In het seizoen 1953-1954 kwam een einde aan het trotse record van 58 jaar onafgebroken Eerste klasserschap, door de invoering van het betaalde voetbal. HBS trad in 1954 als een van de weinige clubs op het hoogste niveau niet toe tot het betaalde voetbal. In 1954 degradeerde HBS uit de hoogste klasse en vanaf 1955 ging zij de accommodatie delen met Scheveningen Holland Sport, een van de twee Haagse profclubs. HBS speelde de ene zondag en SHS de andere.

Een twintigtal HBS-ers is uitgekomen voor Oranje, w.o. Harry Dénis en Beb Bakhuys

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |