HFC Haarlem (1879)


opgericht/gestopt:   15 september 1879
start 1e competitie:   1889/1890
speelterrein(en):   Haarlem: Klooster Heemstede, Koekamp, Molenwerf, Spanjaardslaan
website:   www.konhfc.nl

De Koninklijke HFC (Haarlemsche Football Club) te Haarlem s de oudste voetbalclub van Nederland. Weliswaar bestaan er twee clubs langer (UD en HCVV), maar deze werden oorspronkelijk als cricketclub opgericht. HFC is opgericht op 15 september 1879 door Pim Mulier. In de beginjaren speelden Mulier en de zijnen 'football' volgens rugbyregels. Omdat dit te duur werd, schakelde men in 1883 over op 'Association Football', het huidige voetbal. In die tijd werd er nog gespeeld rond 3 populieren die op het veld (de Koekamp) stonden. De eerste voetbalwedstrijd op de Nederlandse velden speelde HFC in 1886 ook op de Koekamp tegen Amsterdam Sport. De eerste wedstrijd die op dit veldje gespeeld werd was in 1886 tegen Amsterdam Sport, dat overigens maar liefst 10 Engelsen in de gelederen had. Dat was in de Koekamp op de plek waar enige jaren geleden nog het Sportfondsenbad was. Nadat eerst nog aan de Molenwerf (Hageveld) werd gespeeld, werd in 1899 de eerste wedstrijd aan de Spanjaardslaan gespeeld. Deze wedstrijd was tegen Ajax Leiden (thans ASC) en werd door HFC met 3-0 verloren. Het terrein maakte in die tijd nog deel uit van de gemeente Heemstede, maar kwam na een annexatie in 1927 onder Haarlem te vallen.

In 1907 werd er een overdekte tribune gebouwd voor 300 mensen. Mede om deze reden speelde het Nederlands elftal zowel in 1907 als in 1910 een interland tegen Belgie in het HFC-stadion (1-2 verlies en 7-0 winst). Dit zijn de enige 2 wedstrijden die het Nederlands Elftal ooit in Haarlem gespeeld heeft. In 1912 werd de tribune vervangen door een grotere waar maar liefst 810 mensen op konden plaatsnemen. Deze tribune deed dienst tot 1974 toen een grote brand de tribune en de daaronder gelegen kleed- en wasruimten volledig in


Moeilijkheden bleven de club niet bespaard, na drie maal kampioen van Nederland geweest te zijn degradeerde HFC - verzwakt door het vertrek van veel spelers naar het buitenland - naar de tweede klasse. Met een sterk verjongde ploeg komt HFC na korte tijd weer terug en dan breekt er een glansperiode? aan voor de Haarlemmers. Men kreeg de beschikking over voortreffelijke spelers als Max Henny, de van Waverens, de gebroeders van der Vinne, Mannus Francken en zijn broers Harry en Jaques, van Breda Kolff, Nico Bouvy, Jan Laan en Ben Verwey. De Haarlemmers in die jaren te zien spelen was een genot voor het oog en de voklsmond sprak van " Hollands Fijnste Combinatie ''. Na een ongelukkig seizoen degradeerde HFC in 1921 maar twee jaar later speelde HFC weer in de hoogste afdeling. Maar in 1932 degradeert HFC opnieuw, komt nog terug in 1933 maar vervolgens vertrekken weer een aantal spelers. Degradeert uit de eerste klasse en - na een vier jarig verblijf in de tweede klasse - speelt HFC vanaf 1941 in de derde klasse. De Koninklijke HFC wist drie keer de Holdert beker (voorloper van KNVB beker) te winnen, in de jaren 1904, 1913 en 1915. Tijdens het toernooi 1903/04 won HFC met 25-0 tegen VVV uit Amsterdam, nog altijd een record in de Nederlandse bekercompetitie en Eddy Holdert scoorde daarin 13 keer; ook een record.

Bij het 80-jarig bestaan kreeg de club het predicaat "Koninklijk". Vanaf 1923 werd de traditie in het leven geroepen dat het eerste elftal van HFC tegen de ex-internationals speelt opNieuwjaarsdag. Die traditie bestaat nog steeds, alhoewel de wedstrijd tegenwoordig op de eerste zaterdag na 1 januari wordt gespeeld.

Internationals: Karel Ples, Otto Menten, Tromp, meijer, Mannes Francken, Jaques Francken, Max henny, Nico de wolf, Cees ten cate, Dolf van der nagel, ben Verweij, Dick MacNeill Frits Kuipers, Gejus vd Meulen, Rens Vis de eerste drie in het Bondselftal)

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |