Gooi t Hilversum (1905)


opgericht/gestopt:   1905
start 1e competitie:   1905/1906
speelterrein(en):   Hilversum:Begoniastraat, Neuweg, Silenestraat, Laapersveld, , Eikbosscherweg, Gemeentelijk Sportpark
website:   www.sc-tgooi.nl

HVV t Gooi werd opgericht op 19 oktober 1905 onder de naam 'Hilversumsche Football Club Rapiditas' en wijzigde de naam in 1910 - bij de promotie naar de N.V.B. - in Hilversumse Voetbal Vereniging 't Gooi. Toen in 1954 in Nederland het betaald voetbal werd geïntroduceerd, besloot 't Gooi een semi-professionele afdeling in het leven te roepen. Samen met stadgenoot FC Hilversum werd 't Gooi ingedeeld in de Tweede Divisie. In het seizoen 1958-1959 eindigde 't Gooi als eerste in de Tweede Divisie A en werd promotie naar de Eerste divisie afgedwongen.Toen in 1962 de Eerste Divisie werd ingekrompen, werd 't Gooi echter teruggezet naar de laagste professionele afdeling. Intussen waren fusiebesprekingen met FC Hilversum op gang gekomen. Deze besprekingen mislukten, waarop het bestuur van 't Gooi besloot de professionele tak af te stoten. De club keerde vrijwillig terug naar de amateurs, terwijl de profs verder gingen als SC Gooiland. De belangrijkste sponsor van SC Gooiland was de toendertijd de zeer populaire zeezender Radio Veronica.

Al eerder - in 1889 - werd de Hilversumsche Football Club t Gooi opgericht door 3 scholieren: Blijdenstein, Blusse en van Lennep. De HFC – zoals de club ging heten – haalde zijn leden uit de gegoede liberale burgerij. Het eerste voetbalveld was een grasveld bij de villa Vogelenzang. Na enkele jaren beschikte men over drie elftallen en kwam men uit in de competitie van de NVB. In 1898 verhuisde HFC naar een terrein aan de Groene Laan in het Corversbos, omdat de oude locatie erg krap geworden was. In 1900 was het gedaan met de eerste  Hilversumse voetbalvereniging, in dat jaar hief de vereniging zichzelf op.

 

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |