GVC Wageningen (1886)
opgericht/gestopt: |
|
4 december 1886 |
start 1e competitie: |
|
1890/1891 |
speelterrein(en): |
|
Wageningen: Nude, Kapelleveenselaan, de Buurt |
website: |
|
www.gvc.nl |
De Go Ahead Victoria Combinatie is opgericht 14 september 1903, maar de geschiedenis van de club gaat eigenlijk terug tot 1886. In dat jaar zag de Wageningsche Cricket en Voetbalclub Go Ahead het levenslicht, nadat enkele jongelingen zich na een wild potje voetbal met de ouderen hadden afgescheiden van dezelfde senioren van de Wageningsche Cricketclub. Dat scenario herhaalde zich toen bij Go Ahead alle aandacht uitging naar het eerste elftal en de jeugd werd vergeten. Men richtte? vervolgens in 1893 voetbalclub Victoria op.
De twee voetbalverenigingen Go Ahead en Victoria hielden op 1 november 1899 een gecostumeerde voetbalwedstrijd. De entreegelden kwamen ten goede aan de nabestaanden van de gesneuvelde boeren in Transvaal. Goo Ahead speelde in 1899 in Nude naast Tichelhoven en als kleed accomodatie werd het Oranje hotel gebruikt. Victoria had haar voetbalterrein in de Kapelleveenselaan en ook zij kleedden zich om in hetzelfde hotel. In die tijd waren de supporters in Wageningen in twee kampen verdeeld. Het westen van de gemeente, zoals de Nude, was voor Go Ahead en de Buurt en omgeving was beslist voor Victoria . De?voetbalenthousiasten die onderaan de Berg woonden waren onderling verdeeld en de mensen die binnen de stadsgrachten woonden waren neutraal. Maar wanneer een Wageningsche club tegen een vereniging van buiten de stad speelde waren de supporters het roerend met elkaar eens en stonden ze als een man achter de club die op dat moment speelde.?
In 1900 speelde Victoria – nadat zij kampioen waren in de 1e klasse om het landskampioenschap tegen de kampioen van de 1e klasse in het Westen HVV uit den Haag. Het eerste duel werd door Victoria in den Haag op 29 april 1900 verloren met 4-1 , maar de return leverde een 2-0 overwinning op voor de Wageningse club. De beslissingswedstrijd was 13 mei 1900 op het veld van Rapiditas Rotterdam voor ca. 2.000 toeschouwers, in de verlenging scoorde HVV waardoor de titel naar Den Haag ging.
In 1903 raakten beiden verenigingen op dood spoor, waarna de verzoening volgde. In de seizoenen 1910/1911 en 1911/1912 behaalde GVC het kampioenschap van de Oostelijke klasse, waarna het in de strijd om de landstitel beide keren kansloos was tegen Sparta. Op een van die reizen naar Rotterdam werd het elftal vergezeld door maar liefst 350 supporters, de tocht duurde 2 dagen, kostte 80 cent per persoon en de inspecteur van politie ging mee als orde bewaarder. Een ander hoogtepunt was de winst op Ajax tijdens het door de Amsterdammers gehouden internationale paastornooi in 1912 (de Meeussen beker) . De Wageningers zegevierden met 2-1 over Ajax en met dezelfde cijfers versloegen ze ook Antwerp FC en legde GVC beslag op de eindzege.
Na 1912 ging het bergafwaarts met GVC, in die magere jaren werd het voetbal minder serieus genomen en de club veranderde ook van terrein. Het nieuwe veld was gelegen in de Buurt op de plaats van nu de kruising Rooseveltweg/van Uvenweg. Aan het eind van het seizoen 1918/1919 degradeerde GVC naar de tweede klasse en een aantal goede spelers verhuisden naar Vitesse en Be Quick Zutphen. Na een jaar in de tweede klasse degradeerde GVC opnieuw naar de derde klasse en in 1928 – na een beslissingswedstrijd tegen SCH uit Nijmegen die GVC verloor belandde men in de vierde klasse.
Vanaf 23 juni 1932 is/was GVC een uitgesproken studentenclub, op 6 juni 1937 besloot men op de algemene ledenvergadering het Studentencorps te verzoeken de vereniging op te nemen in het corps verband. Vanaf dat moment konden alleen nog spelers worden opgesteld die lid waren van het Ceres, burgers hadden geen toegang meer.