RAP Volharding Amsterdam (1887)
opgericht/gestopt: |
|
14 november 1887 |
start 1e competitie: |
|
1890/1891 |
speelterrein(en): |
|
Amsterdam Oud Roosenburgh, Willemspark, Schagerlaan, Kruislaan, Baarsjesweg, Tolhuis (Noord) |
website: |
|
|
In Amsterdam kwam op 14 november 1887 een voetbalvereniging tot stand, gevormd door leden van de cricketclubs RUN, Amstels en Progress (RAP). RAP verhuisde in de jaren voor 1900 van het middenterrein van de wielerbaan naar Oud Roosenburgh Watergraafsmeer, toen Schagerlaan en terug naar Oud Roosenburgh. In de eerste twee jaren van haar bestaan speelde RAP slechts 8 wedstrijden. Najaar 1889 werd de NVB opgericht en februari 1890 begon? de competitie van eerste klasse clubs, HFC werd eerste en RAP tweede. Vervolgens werd RAP in 1891/92 kampioen 1e klasse met doelcijfers 45-9 in 9 wedstrijden. In 1894 en vanaf 1897 werd RAP opnieuw 3 x kampioen en in 1897 landskampioen door de Oostelijk kampioen PW Enschede te verslaan. Daarna trad de teruggang in, al kon deze steunend op de oude garde nog enige jaren worden tegengehouden. Daarna traden een aantal jongeren uit de clubs DEV, van de 1e vijfjarige HBS en UVC van de 3e vijfjarige HBS? toe tot RAP. En vanaf dat moment begint een periode van langzame opgang, maar in alle volgende seizoenen slaagt RAP er niet in te promoveren naar de eerste klasse .
In 1889 liep een groepje jongelui langs de Baarsjes op zoek naar een geschikt weilandje, waarop zij hun voetbalsport zouden kunnen beoefenen. Bij het vinden en huren daarvan kreeg de Amsterdamse Cricket en Voetbal vereniging 'Volharding' vaste (hoewel drassige) grond onder de voeten. Deze oprichting had plaats op 20 juni 1889 en de eerste jaren waren ietwat rommelig. Volharding was in 1895/1896 toegetreden tot de geregelde voetbalcompetitie van de NVB en behaalde in 1901/02 het kampioenschap Westelijke 2e? klasse (de volgende promotie wedstrijden werden verloren). Volharding won Het Gouden Kruis in 1901 en 1902 en leverde spelers aan het Nederlands elftal (o.a. de van Renterghems). Rond de eeuwwisseling ging Volharding naar een terrein aan de overzijde van het IJ, met weilanden en als enig gebouw en kleedkamer het toenmalig 'Tolhuis' een geliefde uitspanning voor de Amsterdammers. Het 10 jarig huurcontract heeft Volharding niet uitgewoond , na enige jaren werden de gronden door de Gemeente Amsterdam onteigend en moest het terrein worden verlaten. Het oog viel op de Watergraafsmeer en een weiland grenzend aan de Kruislaan.
Omdat beide clubs steeds in de 2e klasse speelden werd de tijd rijp geacht voor een samengaan. Het voetbalspel werd meer en meer en toen het bestuur van het eerste Stadion een vaste bespeler zocht werd de Volharding gevraagd met RAP te fuseren. In het Sportblad van 23 juli 1914 werd dan ook de oprichting vermeld van de Volharding RAP Combinatie VRC. Toen een terugkeer naar de eerste klasse NVB uitbleef liet het Stadion bestuur weten dat VRC het hoofdveld niet meer mocht bespelen (en maar naar een bijveld moest). Gelukkig had VRC het terrein aan de Kruislaan gehouden en had na een fusie met Amstels Cricketclub (waardoor de naam VRA ontstond) een goed terrein beschikbaar. In de eerste seizoenen – aan het begin van de eerste wereldoorlog - speelde de combinatie als VRC en later? als VRA in een 2e klasse noodcompetitie, in 1917 werd de voetbal afdeling wegens onvoldoende animo opgeheven.