Quick Nijmegen (1888)


opgericht/gestopt:   10 april 1888 (als cricketclub)
start 1e competitie:   1894/1895
speelterrein(en):   Nijmegen: Oranjesingel, Kronenburgersingel, St Annastraat, Wedren, Weurtseweg, Hazenkampseweg, Denne
website:   www.quick1888.nl

In het jaar 1888 kwamen vier jongens in Nijmegen bij elkaar om een club op te richten. Op 10 april was deze vereniging een feit, toen de cricketclub Quick Nijmegen werd opgericht. Er werd besloten dat in de zomermaanden de cricketsport zou worden beoefend en dat de wintermaanden bestemd waren voor de voetbalsport. In 1894 trad Quick 1888 toe tot de N.V.B. en werd er gespeeld tegen clubs als Vitesse, Koninklijke UD, Voorwaarts uit Tiel en Victoria uit 's-Hertogenbosch. Op 27 mei 1895 werd op de Algemene Vergadering besloten tot het opheffen van de cricketafdeling. Als vervangende sport werd voor de zomermaanden atletiek binnengehaald. In augustus 1896 werd het officiele clubtenue ingevoerd. Het ledental bedroeg toen 16 mannen. Dit jaar was zo succesvol dat het ledental zich uitbreidde tot 71 mannen. In 1897 werd voor het eerst in een beslissingswedstrijd gewonnen van P.W. en de promotie naar de eerste klasse was een feit.

Daarna groeide Quick verder door, waardoor in 1913 het ledenaantal van 151 was bereikt en er 186 donateurs waren. In de zomer van 1915 werd de cricketafdeling opnieuw opgericht. In 1916 werd besloten tot aankoop van het landgoed van villa Leliendaal aan de Hazenkampseweg. Op zondag 5 mei 1918 werd door de burgemeester van Nijmegen een lint doorgeknipt, waarna de 4000 toeschouwers zich konden vergapen aan de openingswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Uitslag 2-2..Samen met voetbal, cricket en atletiek en later ook een bloeiende afdeling hockey werden goede en grootse jaren doorgebracht op het sportpark aan de Hazenkamp.

In 1938 promoveerde Quick naar de eerste klasse dankzij het "Gouden Elftal". Het was extra feestelijk omdat 1938 het jaar was waarin Quick 50 jaar bestond. Het winnen van de KNVB beker in 1949 wordt nog altijd gezien als een uitermate glorieus moment in de Quick-geschiedenis. Landskampioen in dat jaar was SVV uit Schiedam. Op 25 juni 1949 troffen beide elftallen elkaar in het Goffertstadion voor de wedstrijd om de Supercup. Bij die wedstrijd ontbrak een van de Quick-spelers om een heel curieuze reden: Herman Gerrits, spitsspeler van de bekerwinnaars, bleek tijdens die bekerfinale zijn enkel gebroken te hebben. Hij merkte dat na afloop van de wedstrijd, in de kleedkamer. Na het uittrekken van zijn voetbalschoenen, bleek staan opeens pijnlijk en onmogelijk. Toen het complex aan de Hazenkamp moest wijken voor woningbouw verhuisde Quick na veel onderhandelen naar de huidige locatie: de Dennenstraat.

Internationals: Arnold van Berckel,

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |