Robur et Velocitas Apeldoorn (1882)


opgericht/gestopt:   6 mei 1882
start 1e competitie:   1890/1891
speelterrein(en):   Apeldoorn: Emmapark, van Hasseltlaan, Asselschenweg, Arnhemscheweg, Deventerweg, Asselschenweg
website:   www.roburetvelocitas.nl

Het was de Apeldoorner Th Daendels die in 1882 de stoot gaf tot de oprichting van Robur et Velocitas . Deze voor die jaren enorm bereisde man maakte in Amerika en Engeland kennis met baseball en cricket. Dat bracht hem op de gedachte dat jongelui in hun vrije tijd beter aan sport konden doen dan doelloos langs 's heren wegen te slenteren. Die jongelui waren dan wel de kinderen van de Apeldoorn se gezinnen die tot de gegoede stand behoorden. Want het merendeel van de Apeldoornse jeugd moest werken om in het onderhoud te voorzien en had geen tijd voor sport beoefening. Op 6 mei 1882 was de oprichting van de Cricketclub Robur et Velocitas.

Daarvoor had in 1879 Nederland kennis gemaakt met de voetbalsport (in Haarlem) en in Apeldoorn was het een groepje HBS-ers dat tegen de bal begon te trappen en zo deed voetbal zijn intrede bij Robur. De Nederlandsche Sport maakte er in 1887 als volgt melding van : 'Den 23sten October j.l. is te Apeldoorn ene Football Club opgericht genaamd Apeldoornsche Football Club. Het aantal werkende leden is op het ogenblik 22'. De Footballclub bracht men nog niet in verband met de cricketclub Robur et Volocitas, maar het verband was er wel (zie afbeelding eerste statuten)

In 1890 startte Robur in competitieverband in de 2e klasse met o.a. Amersfoortse FC, Go Ahead Wageningen, Haarlem, Victoria en Sparta in Rotterdam, Hercules Rotterdam en Machinisten FC uit Amsterdam (later Swift). Zij speelden volgens het afvalsysteem, wie verloor lag er uit en moest voor de rest van het seizoen zelf zijn tegenstander zoeken. Robur verloor zijn allereerste competitie wedstrijd 14 december 1890 met 4-0 van Go Ahead in Wageningen en dat was de eerste en voorlopig laatste wedstrijd in NVB verband. Rond 1900 kwam Robur uit in de Gelderse Voetbal Bond samen met Go Ahead en Victoria uit Wageningen, Vitesse Arnhem en Gelria Velp en vervolgens in de 3e klasse . In dat seizoen werd ook het huidige tenue vastgesteld nl. rood-wit verticaal gestreept en er kwam een fusie met zustervereniging Unitas Apeldoorn tot stand Aan het eind van seizoen 1902/1903 werd voor het eerst een kampioenschap behaald 2e klasse C, met als tegenstanders ZVV Zwolle, DVC Deventer en de Tubanters Enschede. Daarna werd Robur ook eerste in de promotiecompetitie, maar ondanks een verzoek bij de NVB voor promotie bleef Robur in de 2e klasse. Van dit besluit was men niet ondersteboven in Apeldoorn, een prettige clubgeest ging boven alles men speelde het spel om het spel. Veel deed het er niet toe of dat nu in de eerste of tweede klas gebeurde.

Pas in 1912-1913 - na diverse verhuizingen - bereikte Robur voor het eerst in zijn bestaan de 1e klasse. In de eerste wereldoorlog bleef Nederland neutraal maar vanwege de mobilisatie waren veel spelers niet beschikbaar. In de twintigerjaren beschikte Robur over een fameus kwartet bekend als Robur's kressen. Jan en Jo, de eerste tweeling van moeder kres en henk en karel de tweede tweeling speelden op zekr moment allemaal inhet 1e van Robur. Ook in de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog volgde successen en tegenslagen elkaar op. Daarbij waren vooral de ontmoetingen met plaatsgenoot AGOVV gebeurtenissen waarvoor het voetbalvolk te hoop liep. Dat duurde tot 1954 toen Robur et Velocitas besloot met 118 tegen 1 stem niet mee te doen aan het betaalde voetbal.

Internationals: Elfring (zie profiel)

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |