Go Ahead (1902)


opgericht/gestopt:   2 december 1902
start 1e competitie:   1905/1906
speelterrein(en):   Deventer: Ossenweerd UD, Diepenveen, Vetkampstraat
website:   www.go-ahead.nl

In de laatste maanden van het jaar 1902 kwam Karel Hollander op het idee, samen met zijn broer Han Hollander en enkele vrienden een voetbalclubje op te richten. In een van de zalen van de Volksbond(de vereniging tegen drankmisbruik) in Deventer, werd de oprichtingsvergadering gehouden op 2 december 1902. De vergadering besloot onder de naam Be-Quick te gaan spelen. Deze naam werd gehandhaafd tot 1905, toen werd er aansluiting gezocht bij de Nederlandse Voetbal Bond maar aangezien er al een aantal clubs waren met de naam Be-Quick werd de naam niet geaccepteerd en werd de naam veranderd in Go-Ahead. In het seizoen 1905/1906 maakte Go-Ahead zijn entree in de Oostelijke derde klasse.

Go-Ahead begon op het UD veld en verhuisde in 1906 naar een veld in Diepenveen. Het eerste jaar was sportief gezien geen succes. Go-Ahead eindigde als laatste.De eerste tien jaren van Go-Ahead kenmerkten zich door vreugde en verdriet. Maar wat belangrijker was; het doorzettingsvermogen om tot organisatorisch en sportief succes te komen. Go-Ahead bleef haar naam eer aandoen en ging steeds vooruit. Bij de eerste stadsderby Go-Ahead - U.D. waren 5000 toeschouwers aanwezig.De successen van Go-Ahead gingen niet aan het oog van de Deventenaren voorbij. In 1912 bracht de club vier elftallen in het veld, voor die tijd bijzonder veel. In 1917 werd DVV Go-Ahead voor het eerst kampioen van Nederland. In 1920 nam Go-Ahead het stadion aan de Vetkampstraat in gebruik. Het vierde lustrum werd in 1922 gevierd met het 2e kampioenschap van Nederland. Na twintig jaar had de Deventer club haar naam in de Nederlandse voetbalwereld voor "eeuwig" gevestigd.

Na het tweede kampioenschap van Nederland werd Go-Ahead in 1923 ook weer Oostelijk Kampioen maar moest in de strijd om het landskampioenschap de eer laten aan RCH. Wel werden met regelmaat kampioenschappen van het Oosten behaald. In 1929 werd Go-Ahead voor de 10e maal Oostelijk kampioen. Maar in 1930 werd Go-Ahead weer kampioen van Nederland en dat voor de 3e maal. Vanaf de begin jaren twintig begonnen Go-Ahead spelers ook in aanmerking te komen voor het Nederlands elftal (verder op deze pagina een opsomming van de Go-Ahead spelers die in het Nederlands Elftal speelden.)

In het seizoen 1932/1933 werd de Deventer club voor de dertiende maal Oostelijk kampioen. In de strijd om de landstitel werd Go-Ahead voor de vierde maal kampioen van Nederland. In april 1936 was er feest in de schouw- burg, de Deventer club was onafgebroken 25 jaar "eersteklasser". De tweede wereldoorlog werd ook in het verenigingsjaar gevoeld, de prestaties werden minder en Go-Ahead degradeerde naar de tweede klasse, maar dat was slechts voor een jaar want in 1942 deed Go-Ahead precies wat de naam zegt (ga vooruit) en promoveerde naar de eerste klasse. Na een derde (1943) en een tweede plaats (1944) moest Go-Ahead, evenals vele andere clubs pas op de plaats maken. Na de oorlog kwam er weer vaart in de club en in 1948 werd Go-Ahead voor de zestiende keer Oostelijk kampioen, het zou tevens de laatste keer zijn omdat daarna voor een andere competitie-indeling werd gekozen door de KNVB.

Deze jaren werden misschien wel de meest bewogen jaren in de geschiedenis van de club. In 1953 en 1954 stak het betaalde voetbal de kop op. In 1956 startte "Go-Ahead Betaald Voetbal" in de 2e Divisie en in 1959 volgde promotie naar de 1e Divisie. Binnen de vereniging kwam er een eigen amateurbestuur, deze constructie hield niet zo lang stand want binnen 10 jaar werd er al over een scheiding gesproken. Go-Ahead was dus inmiddels ook meegegaan met alle andere "betaalde" clubs. Go-Ahead-1 (betaald voetbal) begon op te klimmen vanuit de 2e divisie via eerste divisie naar de eredivisie. Het hoogste amateurteam (Go-Ahead-3) speelde op het hoogst mogelijke niveau, in de reserve 1e klasse.

Internationals: Jan Halle,Leo Halle (zie profiel),?Roetert, de Kreek en Hulsman

Met veel dank aan de website van Go Ahead

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |