VFC Vlaardingen (1904)
opgericht/gestopt: |
|
1904 |
start 1e competitie: |
|
1905/1906 |
speelterrein(en): |
|
Vlaardingen: Groeneweg, Kethelweg,Sportlaan |
website: |
|
www.vfcvoetbal.nl |
Sportkroniek 19 okt. 1905, p. 228: "De Vlaardinger Football-Club Olympia, die genoodzaakt was van naam te veranderen, teneinde verwarring te voorkomen, heeft dien van V.F.C. aangenomen, zoodat in het wedstrijdprogramma overal waar Vlaardingen werd vermeld, V.F.C. dient te worden gelezen." De Sport 4 nov. 1913, p. 276: "Te Vlaardingen is den 28sten october een nieuw V.F.C. Olympia opgericht, waar zich reeds 60 leden bij aansloten, die zich weer getooid hebben met de aloude geel-zwarte kleuren van het thans met D.V.S. vereenigde V.F.C."
De Vlaardinger Football Club VFC - voorheen Olympia (1904) - bestond vooral uit Vlaardingse notabelen en kwam uit in de Rotterdamse Voetbalbond). Maar Vlaardingen dreigde de voetbalclub te verliezen omdat men besloot met het Rotterdamse DVS te fuseren. De plaats van vestiging zou Rotterdam worden. Veel leden waren tegen en besloten opnieuw een club op te richten met de oude vertrouwde naam VFC (Vlaardingsche Football Club). Na vele uren praten op de brug over de nieuwe haven, zag VFC uiteindelijk op 28 oktober 1913 het levenslicht in de bekende lokaliteit De Romein. De vereniging met 17 leden begon met voetballen in de Rotterdamse Voetbalbond. Het eerste veld van de club was gelegen op het “land van Knoop” aan de Groeneweg. Snel daarna verhuisde de club naar het “land van IJzermans”, ook aan de Groeneweg.
VFC groeide in de beginjaren gestaag en in? 1916 won VFC het kampioenschap van de 1e klasse RVB en promoveerde naar de 3e klasse van de Nederlandse Voetbalbond. Op 29 juni 1932 werd het nieuwe voetbalveld aan de Groeneweg geopend. De openingswedstrijd werd gespeeld tegen Fortuna, waar duizenden supporters getuige van waren. In 1943 verhuisde VFC naar een nieuw complex, de locatie waar de club nu nog steeds gehuisvest is.? Op zondag 19 september 1943 vind de officiele opening plaats van het nieuw gebouw met de tribune bovenop de kantine en kleedkamers. Op dat moment waren er al plannen om de tribune te voorzien van een overkapping.
In datzelfde jaar lukt het VFC voor het eerst in haar bestaan te promoveren naar de 2e klasse. In de winter van 1947 sloeg het noodlot toe en ging de tribune en kleedkamers volledig in vlammen opgingen. Met veel vrijwilligers werd een stenen gebouw met tribune, kantine en kleedkamers gebouwd, dit gebouw heeft uiteindelijk ruim 60 jaar dienst gedaan.?Aan het eind van seizoen 1949/1950 moest VFC samen met Laakkwartier uitmaken wie kampioen in de 3e klasse zou worden. Op het terrein van Hermes DVS werden twee beslissingswedstrijden gespeeld. De eerste wedstrijd eindigde in 0-0, de tweede wedstrijd werd helaas door de Haagse tegenstander gewonnen met 2-0. In 1955 lukt het VFC gelukkig wel om te promoveren naar de 2e klasse. De beslissingswedstrijd, weer op het complex van Hermes DVS, wordt met 3-2 gewonnen van het Rotterdamse Neptunus. Ondanks dat het zeer slecht weer was, waren er 6000 toeschouwers aanwezig bij de wedstrijd. .In de nacompetitie lukte het niet om te promoveren naar de 1e klasse.
In september 1960?voetbalt VFC dan met 18 seniorenelftallen en ruim 200 jeugdleden. Tot ongeveer 1960 was de ingang van het sportcomplex gevestigd aan de van Linden van den Heuvelsingel. De ingang is daarna verplaatst naar de Sportlaan, waar de hoofdingang van het complex zich nog steeds bevind. In 1961 bereikt VFC een mijlpaal door te promoveren naar de 1e klasse, op dat moment het hoogste amateurniveau. Aan het eind van een zeer rumoerige competitie moet er een beslissingswedstrijd tegen De Musschen gespeeld worden. De wedstrijd wordt door VFC met 0-1 gewonnen en daarna kan het feest beginnen.