Forward Groningen (1903)
opgericht/gestopt: |
|
1 april 1903 |
start 1e competitie: |
|
1906/1907 |
speelterrein(en): |
|
Groningen: |
website: |
|
www.gsavvforward.nl |
Voorwaarts is opgericht op 1 april 1903 als subvereniging van GSC Vindicat atque Polit. In 1906 werd de naam gewijzigd in GSAVV Forward (Groninger Studenten Amateur Voetbal Vereniging) omdat de naam Voorwaarts reeds bestond in Zuidbroek. Het is de oudste studenten voetbalvereniging van Nederland. In de beginperiode gold de club als een van de beste voetbalclubs in het noorden van Nederland. In het seizoen 1912/1913 werd het Noordelijk kampioenschap behaald, door in de competitie clubs als Achilles 1894 en Be Quick achter zich te houden.
Van 1921 tot 1923 kwamen, in verband met de rugby-activiteiten, de letters RFC voor de naam. Forward heette de Rugbyand Football Club (RFC) Forward. Door de toetreding als sub vereniging tot Vindicat in 1923 en de fusie met de Groningsche Studenten Voetbal Vereniging (GSVV) ging Forward van 1923 tot 1929 als de GSVV Forward door het leven. Aangezien de GSVV Forward in 1929 weer een burgerverenigingen werd, moesten de letters GSVV bij Vindicat blijven. Deze letters kreeg Forward eind 1937 weer terug, toen Ate Meijer aan de wieg stond van de geboorte van Vindicats sub vereniging de Groningsche Studenten Voetbal Vereniging Forward.
In november 1937 zette het latere erelid Ate Meijer alles op alles om Forward, dat sinds 1934 niet meer voetbalde, te reanimeren. Hij trad uit de Commissie voor Mutua Fides en ging voortvarend aan het werk om van Forward weer een springlevende vereniging te maken. Deze ongekende geestdrift resulteerde onder mee in de introductie van het Forwardwapen. December 1937 bewees George Martens zijn vriend Ate Meijer een grote dienst. In zijn atelier ontwierp de kunstschilder het wapen van Forward: de stopper-spil-opstelling in een gespannen boog met pijl. Secretaris Piet Leopold stuurde begin januari 1938 een brief, voor het eerst met het wapen in de linkerbovenhoek, naar de Senaat van Vindicat Atque Polit. De Senaat werd daarin uitgenodigd tot het bijwonen van de ?Openingsvoetbalwedstrijd? op zaterdagmiddag 22 januari 1938. De Senaat was aanwezig en de rector verrichtte de aftrap. Het was voor deze gelegenheid, dat Forward voor het eerst met het wapen naar buiten trad?
In 1954 deed het betaalde voetbal zijn intrede in Nederland, hetgeen tot hevige discussies tussen voor- en tegenstanders leidde. Forward-voorzitter Cees Wevers liet geen gelegenheid voorbijgaan om zich uit te spreken tegen betaling van spelers. Wevers zei ooit bij wijze van grap: 'Voortaan spreken we van de Groninger Studenten Amateur Voetbal Vereniging Forward.' De toenmalige secretaris Frans Pelikaan knoopte deze uitspraak goed in zijn oren en voerde in 1957 zonder overleg met de andere bestuursleden het woord amateur aan de naam van de vereniging toe. Op 25 februari1960 werden de statuten van de Groninger Studenten Amateur Voetbal Vereniging Forward koninklijk goedgekeurd. Forward werd aldus de enige voetbalclub in Nederland, die de amateurstatus in zijn naam liet verankeren.