VUC Den Haag (1909)


opgericht/gestopt:   15 augustus 1909
start 1e competitie:   1909/1910
speelterrein(en):   Den Haag: Kerklaan (Rijswijk), Prinses Mariannelaan (Voorburg), Loosduinseweg,Schenkkade
website:   www.vuc.nl

Op 3 maart 1901 werd in Den Haag de voetbalclub Voorwaarts opgericht. Op 1 oktober 1905 volgde de oprichting van de club Utile Dulci (oftewel U.D.) in Delft. Beide clubs zijn belangrijk voor de V.U.C.-geschiedenis. De besturen en leden van beide clubs besloten in 1909 om samen verder te gaan. Op 15 augustus 1909 werd in het restaurant Hof van Berlijn in de Papestraat te Den Haag de fusie gesloten. De nieuwe club koos voor een naam waarin de clubnamen van de beide voorgangers te herkennen waren. Het werd Voorwaarts Utile Dulci Combinatie, of afgekort V.U.C.? Ingeschreven werd met een elftal in de NVB en drie elftallen in de HVB. In 1909 werd gestart in de 2e klasse en volgde in 1919-20 promotie naar de overgangsklasse. Dit duurt tot 1926 als VUC promoveert naar de 1ste klasse (toendertijd de hoogste Nederlandse voetbalklasse). In 1926 beschikt VUC over drie elftallen in de NVB, acht elftallen in de HVB, negen jeugdelftallen en een zaterdag veteranenteam. Het ledental in seizoen 1933-34 bedraagt 400.
De meest roemruchte jaren beginnen in 1938 en zouden duren tot 1944. Uiteindelijk won VUC in 1944 het afdelingskampioenschap West I. Het algeheel landskampioenschap was in 1944 vooral een strijd tussen VUC en de Volewijckers. Op de Schenkkade in Bezuidenhout werd met 2-0 gewonnen van de Amsterdamse ploeg maar in de uitwedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam werd VUC met 5-1 vernederd. Direct na de oorlog volgde voor de club degradatie naar de tweede klasse. De club is ook na invoering van het betaald voetbal in 1954 altijd een amateurclub gebleven. Naast de tweede plaats in 1944 om het kampioenschap van Nederland wist de club drie keer de finale om de KNVB beker te halen. In 1907, nog als Voorwaarts Den Haag, en in 1920 werd in de finale verloren. In 1927 won VUC door in de finale te winnen van Vitesse uit Arnhem.
VUC heeft vanaf het begin van haar bestaan door Den Haag gezworven. Achtereenvolgens werden voetbalterreinen bespeeld bij de huidige Bosjes van Pex, de Kerklaan in buurgemeente Rijswijk en aan de Prinses Mariannelaan in Voorburg. In 1922 kreeg VUC de beschikking over twee velden aan de Loosduinseweg (weer in Den Haag op de plek waar nu de Meidoorn- en Laurierstraat zijn). Op dit terrein verrezen de eerste houten tribunes rond 1929. Deze situatie eindigde in 1930 toen de Haagse bebouwing ging oprukken naar Loosduinen. De club verhuisde weer, nu naar de Haagse Schenkkade, waar een houten stadion, lichtmasten (de eerste installatie in Europa - Groot-Brittannie niet meegerekend) en vier velden waren. Omdat VUC een fraaie accommodatie had speelde het Nederlands elftal in de jaren dertig veelvuldig oefenwedstrijden aan de Schenkkade. Een bombardement van de Geallieerden verwoestte op 3 maart 1945 grote delen van het Haagse Bezuidenhout en ook veel van het VUC terrein. In 1948 brandde de houten hoofdtribune af. De daarop geplaatste nieuwe betonnen hoofdtribune verhuisde in 1969 met de (tot nu toe) laatste verhuizing van VUC naar Het Kleine Loo (Mariahoeve) naar de aldaar aangelegde nieuwe sportvelden.
  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |