NEC Nijmegen (1900)
opgericht/gestopt: |
|
15 november 1900 |
start 1e competitie: |
|
1909/1910 |
speelterrein(en): |
|
Nijmegen: Gerard Noodtplein, Weurtseweg, Groenewoudseweg, Lent, Biezenstraat, Groebeekseweg, Sint An |
website: |
|
http://www.nec-nijmegen.nl/home |
NEC (Nijmegen Eendracht Combinatie) was voor zover bekend de eerste voetbalvereniging die werd opgericht door ‘gewone’ arbeiders, echte volksjongens. Voetbal was in 1900 al aardig populair, maar het clubvoetbal was nog een echte elitaire bezigheid. De oprichters van NEC Guus Lodestijn, Anton Kuijper en Wouter van Lent,?kwamen zonder uitzondering uit de oude Nijmeegse Benedenstad, destijds niet veel meer dan een krottenwijk, de plaats waar de armste mensen woonden.
Voetballen deden de jongens uit de Benedenstad niet op een veld, maar op straat en het liefst op de Waalkade. Uniek was het vooral dat een aantal van die jongens op 15 november 1900 het besluit nam om een eigen voetbalclub op te richten. Ze verzonnen de naam Eendracht en besloten dat voortaan iedere week een contributie van welgeteld 2 cent betaald zou worden. Voor dat geld werd eens in de zoveel tijd een nieuwe bal gekocht. In de eerste jaren speelde Eendracht alleen maar wedstrijdjes tegen vriendenploegen uit andere delen van Nijmegen. Toen er in 1903 een Nijmeegse Voetbalbond werd gevormd, werd Eendracht gelijk kampioen en promoveerde naar de Geldersche Voetbalbond en twee jaar later promotie naar de tweede klasse van de KNVB. De naam NEC kwam in april 1910 tot stand, Eendracht fuseerde met de club Nijmegen dat slechts twee jaar bestaan had en eigenlijk was opgericht door leden van Quick die zich niet thuis voelden bij die elitaire vereniging.
In het begin van de jaren twintig kocht NEC terreinen aan de Hazenkampseweg en had het eindelijk de beschikking over een eigen sportpark. Vooral daardoor nam het ledental snel toe en werd N.E.C. steeds populairder. Om in de eerste klasse te komen was het destijds niet genoeg om kampioen van de tweede klasse te worden. Er moesten dan altijd beslissingswedstrijden gespeeld worden. En hoewel NEC in de jaren 1928, 1929, 1931, en 1934 steeds kampioen werd, promoveerde de club niet. Tot in 1936, toen NEC eindelijk de Eerste Klasse bereikte. In 1939 behaalde NEC de eerste Oostelijke titel en streed vervolgens om de landstitel met de overige vier districtskampioenen. N.E.C. werd derde, achter Ajax (ook toen al) en DWS. In de oorlogsjaren was van een normale voetbalcompetitie uiteraard nauwelijks sprake, maar na de bevrijding pakte NEC de draad weer gewoon op. In 1946 werd NEC weer Oostelijke kampioen, in 1947 nog een keer en in dat jaar werd NEC weer de derde club van Nederland.
Voor NEC kwam de invoering van het betaalde voetbal in 1954 eigenlijk net op het verkeerde moment. De club kenden interne problemen, had een paar mindere jaren achter de rug en financieel ging het daardoor niet al te best. NEC zakte steeds verder af en bleef op het nippertje een terugkeer naar de amateurs bespaard. Pas in het begin van de jaren zestig klom NEC.weer langzaam omhoog. Een belangrijke reden daarvoor was dat de gemeente Nijmegen het belang van een betaalde club begon in te zien. NEC kon vanaf 1963 eindelijk rekenen op financiele steun en dat was gelijk te merken. In 1964 promotie naar de eerste divisie, drie jaar later bereikte NEC.eindelijk de eredivisie.