HVV Hengelo (1909)
opgericht/gestopt: |
|
1 januari 1909 |
start 1e competitie: |
|
1909/1910 |
speelterrein(en): |
|
Hengelo: Deldenerstraat, de Waarbeek |
website: |
|
http://www.hvvhengelo.nl/ |
H.V.V. Hengelo is een club ontstaan uit twee verenigingen, nl de Voetbalclub Twenthe? en de Hengelose Voetbal Club (H.V.C.). In december 1908 besloten beide clubs te gaan praten over een fusie. Op 22 december werd een ledenvergadering belegd met beide clubs. Op deze vergadering werd de basis gelegd voor het oprichten van de Hengelose Voetbal Vereniging Hengelo (H.V.V. Hengelo), met de kleuren blauw en wit.?De thuiswedstrijden zouden worden gespeeld aan de Deldenerstraat, waar een kleine kleedgelegenheid werd gebouwd. In het seizoen 1909/1910 begon H.V.V. Hengelo in de 2e klasse B van de K.N.V.B. en werd H.V.V. Hengelo direct kampioen op doelsaldo.
Vanaf het seizoen 1924/1925 speelde H.V.V. Hengelo voor het eerst op het terrein De Waarbeek. De familie Denneboom uit Enschede was bereid een gedeelte van de buitenplaats te verhuren, een flink terrein met een boerderij, tennisvelden en een theehuisje met een koepel. Deze koepel is verantwoordelijk voor de naam van ons huidige clubhuis, De Koepel. De eerste jaren voetbalde H.V.V. Hengelo afwisselend in de 1e en de 2e klasse. In het seizoen 1936/1937 kwam het 1e elftal weer uit in de 2e klasse. Op een gelijkspel na werden alle wedstrijden gewonnen, door het team dat het jaar ervoor op een haar na promotie had gemist.? Er moesten promotiewedstrijden worden gespeeld tegen Enschedese Boys en Quick Nijmegen. Het begon goed maar de laatste wedstrijd tegen Quick werd verloren waardoor er een beslissingswedstrijd gespeeld moest worden op het terrein van Robur et Velocitas in Apeldoorn. Duizenden supporters uit Nijmegen en Hengelo kwamen op de wedstrijd af. Er reden zelfs extra treinen en een enkeling maakte de tocht zelfs per fiets. Het zou een legendarische wedstrijd worden waarin Quick met een 2-0 voorsprong ging rusten. In het laatste kwartier scoorde H.V.V. Hengelo vier keer waardoor promotie naar de 1e klasse een feit was.
H.V.V. Hengelo werd in het seizoen 1954/1955 2e in de competitie waardoor het promoveerde naar de 1e klasse. Het jaar erop werd H.V.V. Hengelo direct kampioen in de 1e klasse B. Hierop volgden wedstrijden met de andere kampioenen, namelijk RFC Rotterdam en Vlissingen. H.V.V. Hengelo en RFC eindigden beiden op 5 punten waardoor er een beslissingswedstrijd moest komen. Deze wedstrijd werd gespeeld op 22 juli 1956 op de velden van Quick Nijmegen. 7.000 toeschouwers zagen een oppermachtig H.V.V. Hengelo al snel uitlopen naar een 3-0 voorsprong door een hattrick van Adri Smit. Dit was ook de ruststand. Tijdens de rust spoorde trainer Jo Vaneker zijn mannen aan snel nog een keer te scoren. Daarmee zou de titel veilig zijn. En dit gebeurde ook door een doelpunt van Joop Ensing. RFC wist nog terug te komen tot 4-3, maar verder kwam het niet. Hiermee behaalde H.V.V. Hengelo het allereerste landskampioenschap van de amateurs na de intreding van het betaalde voetbal.