Profielen

Jan van Diepenbeek

5-8-1903 Utrecht - 8-8-1981
clubs: HEDW Amsterdam, Ajax Amsterdam, Wilhelmina Amsterdam
interlands: 4 x 1933 t/m 1935

Van 1929 tot en met 1938 speelde Jan van Diepenbeek voor Ajax. Hierbij speelde hij als rechtsback maar liefst 207 wedstrijden in het eerste elftal. De verdediger (met bril) is pas op 25-jarige leeftijd lid geworden van Ajax, daarvoor speelde hij bij HEDW, en na zijn tijd bij Ajax heeft hij doorgespeeld bij Wilhelmina Vooruit. Deze twee laatstgenoemde clubs zijn later gefuseerd tot WV-HEDW.

Hij was al dertig toen hij debuteerde in het Nederlands elftal. De eerste voor Van Diepenbeek was een vriendschappelijke wedstrijd nl. de eerste van vijf interlands die moesten leiden naar het WK van Italië 1934. Mauk Weber mocht op het laatst niet meespelen vanwege maag problemen. Van Diepenbeek verving hem en hij was er in maart ook weer bij tegen België, toen Weber nog niet helemaal in vorm bleek. Het werd een aangename wedstrijd om in te spelen: 9-3 voor Nederland, maar Weber kon hij echter niet doen vergeten.

Met het Nederlands elftal speelde hij vier wedstrijden, en ging mee naar het WK 1934 in Italië. Daar werd Nederland in de eerste wedstrijd uitgeschakeld door Zwitserland met 2-3. Jan van
Diepenbeek speelde uiteindelijk niet in deze wedstrijd, maar wel in de vriendschappelijke revanche een paar maanden later die met 4-2 werd gewonnen. Van Diepenbeek overleed drie dagen na zijn 78ste verjaardag.

 © Voetballegends 2023