Profielen

Wim Landman

13-4-1921 Rotterdam - 27-6-1975
clubs: Neptunus Rotterdam, Sparta Rotterdam, Rotterdam, Holland Sport Den Haag, SHS Scheveningen
interlands: 7 x 1952 t/m 1956

Al in de zomer van 1948 ging Neptunus-doelman Wim Landman - als reserve - met de Oranjeselectie naar de Olympische Spelen in Londen. Pas vier jaar later speelde hij, inmiddels lid van Sparta, zijn eerste interland.

Landman was een sublieme en stijlvolle doelman. Nog voor De Munck die bijnaam kreeg, werd Landman bij Sparta al De Zwarte Panter genoemd. Hij had een prachtige drop-kick en verrichtte onwaarschijnlijke reddingen, maar ook genoot hij enige bekendheid door kolossale blunders. Een fout kostte Sparta in 1952 in de beslissings wedstrijd tegen Hermes DVS het kampioenschap en drie jaar later maakte hij in het doel van Holland Sport in de kampioenswedstrijd tegen NAC ook een aantal blunders.

In 1959 werd bij BVV het bestaan van een zwarte kas ontdekt, en tegelijk kwam een poging tot omkoping van Landman aan het licht door een aantal half zatte supporters van BVV in de wedstrijd op 27 mei 1956 (als keeper van SHS). Vervolgens werd Landman in 1959 voor zestien maanden geschorst (en naar recent is gebleken ten onrechte). Want journalist Jan D. Swart heeft in zijn – voorjaar 2015 - verschenen boek 'Het drama Wim Landman' overtuigend aangetoond dat er van omkoping in 1956 geen enkele sprake was (integendeel Landman heeft geweigerd het aangeboden bedrag aan te nemen). 

Na zijn schorsing kwam hij nog even terug. Door de omkopingskwestie en ook door privĂ©problemen raakte Landman in depressies, in 1975 kon hij het leven niet meer aan.
© Voetballegends 2023