Profielen

Jef Mertens

15-1-1926 Breda - 17-7-2004
clubs: Bredania Breda, Willem II tilburg
interlands: 1 x 1950

Voordat Mertens naar Willem II werd gehaald, voetbalde hij bij Bredania. Hij werd zowel in 1951/52 als 1954/55 landskampioen met Willem II. Hij bleef de club vijftien seizoenen trouw, waarvan hij er dertien in het eerste speelde, doorgaans op de linksbackpositie. Mertens maakte in zijn gehele betaald voetbalcarrière twee doelpunten voor Willem II, beide uit afstandsschoten. Deze leverden hem in Tilburg de bijnaam Anoul op, naar de Belgische rechtsback Léopold Anoul.

Sjef Mertens was de elfde Willem II'er die international werd. Tussen 1905 en 1939 werden in Oranje tien Willem II ers geteld, daarna tot eind 1950 niet eentje meer. Sjef Mertens dankte zijn oproep aan een sterke proefwedstrijd tegen een selectie van de Athenian League. Er werden nieuwe backs getest en Mertens beviel. ‘Zodat als enige lichtpunt de Willem II-back Mertens overblijft, terwijl we ook bij hem een zekere reserve in acht moeten nemen omdat na rust zekere gebreken in zijn spel aan het licht kwamen.’

Die gebreken waren bij Willem II al gebleken; Mertens dekte niet zo goed. In de Hel van Deurne deed hij dat bij zijn debuut in het Nederlands elftal opnieuw. Zijn ongelukkige debuut kreeg een genadeloze pers. Zelfs in het clubblad van Willem II viel te lezen dat Sjef Mertens niet bepaald had overtuigd. In zijn enige interland was Sjef Mertens linksback tegen rechtsbuiten Lemberechts; die scoorde drie maal. Sjef Mertens - die in vijftien jaar 274 wedstrijden voor Willem II zou spelen - kwam in ieder geval verder dan zijn vader, die ook Sjef heette. Vader, eveneens back, zat heel dicht bij het Nederlands elftal, maar kwam niet verder dan enkele wedstrijden op de reservebank. Mertens overleed op 78-jarige leeftijd in verzorgingstehuis De Hazelaer in Tilburg. Daar verbleef hij sinds januari dat jaar, na een hersenbloeding.



© Voetballegends 2024