Profielen

Evert Mul

18-1-1909 Den Haag - 16-2-1974
clubs: HBS Den Haag
interlands: 1 x 1936

Het Oranje-debuut in 1936 van doelman Evert Mul was een vreemde zaak. In de voorafgaande drie interlands tegen Denemarken, Ierland en Frankrijk had steeds de jonge Herman Ferwerda van Blauw Wit de reservepositie achter Leo Halle ingenomen. Toen De Leeuw van Deventer wegens ziekte geruime tijd niet beschikbaar was, werd Ferwerda logischerwijs opgesteld in het voorlopig Nederlands elftal dat op 11 maart 1936 tegen Nottingham Forest oefende. Ferwerda deed het goed, maar tegelijkertijd was Mul - eerder in 1934 en 1935 vijf maal de tweede man achter Halle - de uitblinker in het B-elftal tegen de profs van Southend.

Tot verbijstering van Ferwerda werd uiteindelijk Mul gekozen voor de wedstrijd tegen de Belgen. Mul werd niet op de proef gesteld, maar achteraf ontstond toch de kritiek dat zijn uitlopen onvoldoende zou zijn geweest. Daarom werd vijf weken later weer een beroep gedaan op de Feijenoorder Adri van Male. Mul stond niet eens meer reserve. Voor die positie werd Ferwerda weer gevraagd.

De doelman, die in het seizoen 1935/36 opzien baarde door in achttien competitieronden slechts vijftien goals te incasseren (Mul kreeg er bij HBS 37 tegen) was zo teleurgesteld, dat hij voor de eer bedankte, waarna de NAC'er Verwijmeren als reserve mee ging naar Brussel. Mul en Ferwerda kwamen nooit meer in beeld bij de nationale selectie.© Voetballegends 2022