Profielen

Kees van Nieuwenhuizen

21-4-1884 Den Haag - 12-10-1981
clubs: Voorwaarts Rotterdam, Sparta Rotterdam
interlands: 2 x 1909

Kees van Nieuwenhuizen was een opvallende verschijning. Bij de Rotterdamse clubs Voorwaarts en Sparta droeg hij meestal een geruite muts. Tijdens de twee interlands die de potige linksback speelde, was hij getooid met een witte muts.

Van Nieuwenhuizen was in 1909 tweemaal international, omdat Lou Otten was verhinderd. De technisch en tactisch sublieme verdediger van het Haagse Quick werd vooral tegen de Engelsen gemist. Op het modderige veld van Chelsea aan Stamford Bridge, had Van Nieuwenhuizen geen vat op rechtsbuiten Berry. Rechtsbinnen bij de Engelsen was de beroemde Vivian Woodward, de aanvaller die ook in het Engelse A-elftal speelde. Woodward maakte tegen Oranje vijf van de negen doelpunten. Na de negen van Stamford Bridge verdween Van Nieuwenhuizen bij Oranje definitief uit beeld en kwam Otten terug.

Van Nieuwenhuizen speelde maar drie jaar voor Sparta. Zijn broer Wim verdedigde het doel van de rood-witten, die in 1909 de eerste landstitel grepen. Van Nieuwenhuizen stopte al in 1911 met voetballen. Zijn grote spierkracht sprak hij regelmatig aan op het voetbalveld en kwam hem ook in het dagelijks leven van pas. Hij was deurwaarder.
 © Voetballegends 2023