Profielen

Coen Dillen

5-10-1926 Eindhoven - 24-7-1990
clubs: PSV Eindhoven, Helmondia Helmond
interlands: 5 x 1954 t/m 1957

In het seizoen 1956/1957 scoorde Dillen, bijgenaamd Het Kanon, 43 keer, wat nog steeds een record is. Het unieke was dat Dillen in dat seizoen rechtsbuiten was. In totaal speelde hij 483 wedstrijden (waarvan 328 competitiewedstrijden) voor PSV en daarin wist hij 429 keer (287 competitie doelpunten) te scoren.

Dillen bleef tot het seizoen 1961/62 bij PSV, de laatste twee seizoenen bouwde hij af bij Helmondia. Op 37-jarige leeftijd sloot hij zijn carrière af die hem naast roem ook een slechte rug opleverden. ‘Die versleten rug heb ik aan het voetballen te danken. Elke week had ik er twee op m’n rug, letterlijk.’ Hij had het natuurlijk voor geen goud willen missen, ook die interlands niet.

Zijn loopbaan bij Oranje bleef beperkt, vooral vanwege de moordende concurrentie: Faas Wilkes, Kees Rijvers, Abe Lenstra, Andre Roosenburg, Noud van Melis, Coy Koopal, Jan van Roessel, Cor van der Gijp, aanvallers zat. Maar ook in het Nederlands elftal hield hij een mooi cijfers hoog: vier goals in vijf interlands, een prachtig, typisch Dillen-gemiddelde.

Na zijn actieve loopbaan is hij nog twee seizoenen trainer geweest van amateurvereniging RKSV Nuenen. In 1966 is hij definitief gestopt met voetballen en trainen. Coen Dillen had een sigarenzaak in Eindhoven, die anno 2008 nog steeds wordt gerund door zijn weduwe. Deze zaak ligt aan de Frederiklaan in Eindhoven, dezelfde straat waaraan het Philips Stadion ligt. Dillen overleed tijdens een vakantie in Zeeland aan de gevolgen van een hartstilstand.© Voetballegends 2023