Profielen

Eddy Pieters Graafland

6-1-1934 - 28-4-2020
clubs: Ajax Amsterdam, Feyenoord Rotterdam
interlands: 47 x 1957 t/m 1967

Op zijn achttiende bezette Eddy Pieters Graafland?een vaste plaats in Ajax 1. Hij kwam als Ajacied in het Nederlands elftal, maar moest vervolgens ruimte maken voor Frans de Munck, die bij de nieuw aangetreden coach Elek Schwartz de voorkeur had. In 1958 werd Pieters Graafland van Ajax naar Feyenoord getransfereerd. Fans stuurden hem een betraande brief met een rouwrand. Hij verliet de club na onenigheid over een trip naar Zuid-Afrika. Die duurde langer dan vooraf afgesproken, waardoor semiprof PG op eigen gelegenheid moest terugreizen.

Zijn nieuwe club betaalde het recordbedrag van 134 duizend gulden voor de goalie. De Amsterdammer voelde zich snel thuis in Rotterdam, waar hij een sportzaak ging uitbaten. Hij, de man met 250 duels in het Ajax-shirt achter de naam, was zijn geld meer dan waard. Hij kwam tot nog eens 43 interlands en speelde ruim vijfhonderd wedstrijden voor Feyenoord, in 'een grijze trui, een zelf gebreide, door mijn schoonmoeder'.

Zijn naam stond in de jaren zestig voor de bekendste afkorting van Nederland: Eddie PG. Eddie Pieters Graafland was een begrip in Nederland. Hij stond voor rust, betrouwbaarheid, sportiviteit en gold als een van de betere doellieden uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Hij miste echter het interlandrecord van Gejus van de Meulen (54). Als specialiteit had hij het keren van strafschoppen. Hiertoe hield hij in een notitieboekje van alle potentiële penaltynemers de favoriete hoeken bij.

Aan het eind van zijn lange carrière, met vijf landstitels maar ook na een gedwongen afscheid van Oranje Ð na twee fouten tegen Joegoslavië‘ Ð kwam toch de grote sportieve bekroning. In het Europa Cup-seizoen 1969/70 werd hij op het laatste moment opgeroepen voor de finale tegen Celtic. Happel had Eddy Treijtel bij Feyenoord tot de opvolger van PG uitgeroepen, maar enkele dagen voor de finale in Milaan koos hij toch voor de ervaring van de 36-jarige Pieters Graafland. Die had slechts het speelritme van het tweede en moest een nachtje over de uitnodiging nadenken. Hij liep zijn rondje door Barendrecht om de conditie te testen, speelde een testwedstrijd tegen DOS en stond in San Siro onder de lat. Feyenoord won, na verlenging, van de Schotten. 'Het was het hoogtepunt van mijn carriere. Iedereen gunde dat de door eerzucht gedreven perfectionist. Hij verdiende de hoogste eer voor een clubvoetballer: de Europa Cup 1.?

Als hobby heeft Eddy PG het maken van amateurfilmbeelden. Van de kleurenfilms die hij tijdens zijn sportieve loopbaan maakte werden in 2003 delen uitgezonden in sportprogramma's op televisie. Zo heeft Pieters Graafland unieke kleurenbeelden geschoten van de Touroverwinning van Jan Janssen in 1968. Pieters Graafland was eigenaar van een zaak in promotie- en relatiegeschenken. Eddy Pieters Graafland is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en woont in Barendrecht.© Voetballegends 2024