Profielen

Jan Potharst

4-1-1918 Amsterdam - 6-9-2008
clubs: Ajax Amsterdam
interlands: 6 x 1946 t/m 1950

Jan Potharst was een echte verdediger die zijn werk achterin, als rechtsback, zo serieus nam dat hij in 237 wedstrijden voor Ajax niet een goal maakte. Zijn debuut in Ajax 1, in 1939, maakte hij evenwel als vervanger van de geblesseerde rechtsbinnen Jan Gerritsen. Pas een jaar later kreeg hij een vaste plaats, als verdediger. Potharst was toen al 22, maar hij gold als een van de eersten van een lichting jongere Ajax-krachten die in de oorlogsjaren doorbrak. Met Joop Stoffelen, Theo Brokmann en Ge van Dijk vormde hij jarenlang de ruggengraat van Ajax. Jan Potharst gold als onverzettelijk, degelijk en betrouwbaar. Aan het eind van zijn loopbaan kreeg hij zelfs de rol van aanvoerder.

In het Nederlands elftal kwam hij tot zes wedstrijden als rechtsachter. In 1946 speelde hij er drie op rij, maar moest wijken na de zware nederlaag in Huddersfield. In 1950 keerde hij terug voor nog eens een trio, maar toen werd zijn vorderende leeftijd meegewogen.

Na zijn actieve carrière was Potharst actief als bestuurslid van Ajax. Hij was commissaris betaald voetbal, lid van de Ledenraad en lid van verdienste. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot Erelid van de club. In 1995 kreeg hij de eer de eerste paal van het jeugdcomplex De Toekomst in de grond te slaan.© Voetballegends 2022