Profielen

Toine van Renterghem

17-4-1885 Goes - 1-3-1967
clubs: HBS Den Haag, Heracles Amsterdam, Volharding Amsterdam, Victoria Hilversum
interlands: 3 x 1906 t/m 1907

Over Toine van Renterghem is veel bekend. Dat is te danken aan de autobiografische schrijfdrift van zijn vader, de zenuwarts Albert Willem van Renterghem. Deze Wonderdokter van Goes hield zijn lange leven een dagboek bij, dat hij in 1924 vorm gaf via een lijvige, uit twee delen bestaande autobiografie. In dat werk wordt bijvoorbeeld de geboorte van Twaantje uitvoerig beschreven; en ook de sportbelevenissen van de andere zonen Charles en Albert, die nog voor het officiële begin van het Nederlands elftal in 1905, voor het Bondselftal uitkwamen. 

In de autobiografie van dr. Van Renterghem wordt veel aandacht besteed aan de wegen die hij voor de psychotherapie in Nederland heeft gebaand. Van Renterghem was de eerste arts in Nederland die patiënten onder hypnose behandelde. Met de schrijver-psychiater Frederik van Eeden stichtte hij in Amsterdam het Instituut Libault, de eerste psychotherapeutische kliniek in Nederland. Van Renterghem was bevriend met de beroemde psychoanalytici van zijn tijd, Siegmund Freud en Carl Gustav Jung.

Toine van Renterghem had na de verhuizing in 1887 van Goes naar Amsterdam een onbezorgde jeugd. Sport vond hij geruime tijd veel belangrijker dan studie. Met zijn vriend Harry Kuneman, die ook het Nederlands elftal zou halen, speelde hij cricket, voetbal en tennis. Met veel moeite rondde Van Renterghem zijn studie voor tandarts af. Hij vestigde zich in Californië, waar hij ook overleed. Zijn enige zoon Tonny speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Amsterdamse groep, waar ook scheidsrechter Leo Horn deel van uit maakte, een belangrijke rol in het verzet. Tonny van Renterghem kwam later in Hollywood bij het filmbedrijf terecht. Tevens werkte hij voor het Simon Wiesenthal Centre en joeg hij op de beruchte kamparts Josef Mengele.  Als international was rechtsbuiten Toine van Renterghem lid van het Haagse HBS. In Amsterdam speelde hij voor Heracles en Volharding en in Hilversum voor Victoria. © Voetballegends 2023