Profielen

Daaf Drok

28-5-1914 - 7-3-2002
clubs: RFC Rotterdam, Sparta Rotterdam
interlands: 8 x 1935 t/m 1936

Daaf Drok was het prototype van een technisch vaardige, hard werkende en ook nog productieve rechtsbinnen. Drok was een echte RFCer,?toen Drok international werd, telde Rotterdam maar liefst vijf eersteklassers: de grootmachten Feyenoord, Sparta en Xerxes en tevens Excelsior en Overmaas. Daaf Drok was natuurlijk bij elke eersteklasser welkom, maar hij bleef lid van RFC; zeker nadat zijn club in de zomer van 1937 na een promotiecompetitie met ZFC en SVV eindelijk naar de hoogste afdeling was gepromoveerd.

Drok koos voor het seizoen 1939/1940 tenslotte voor een club van naam: Sparta, dat veruit de productiefste eersteklasser van Nederland. Drok was in de aanval van Sparta vaak niet te houden. In de met 5-5 geeindigde thuiswedstrijd tegen mede-titelkandidaat Hermes DVS maakte hij zelfs alle Sparta-goals. Zijn scoringsdrift bracht hem als Spartaan na een afwezigheid van bijna vier jaar nog eenmaal terug in Oranje. Op de rechtervleugel met DWS speler Guus Drager - eerder had hij bij Oranje steeds naast Frank Wels gespeeld - werd het een flop, 4-5 in De Kuip tegen Luxemburg.

Een zwakke gezondheid bracht vervolgens te vroeg een eind aan de loopbaan van Drok. Nadien was hij nog even trainer van Emma en Sparta 2, maar de sierlijke voetballer van weleer gaf al gauw de voorkeur aan zijn cafe aan de Rotterdamse Mathenesserweg.

?© Voetballegends 2023