Profielen

Hans Tetzner

9-6-1898 Groningen - 17-2-1987
clubs: Be Quick Groningen
interlands: 8 x 1923 t/m 1925

Tetzner speelde samen met zijn oudere broer Max Tetzner in het begin van de 20e eeuw voor het Groningse Be Quick. Hans speelde als linksback, zijn broer speelde meest rechtsbuiten. Beiden maakten deel uit van het team dat in 1920 landskampioen werd. Door de successen met Be Quick werd hij ook geselecteerd voor het Nederlands elftal.

Hij maakte zijn debuut op 25 november 1923 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zwitserland. In 1924 nam hij met het elftal deel aan de Olympische Spelen in Parijs. Nederland werd op dat toernooi uitgeschakeld door een 2-1 nederlaag tegen de latere winnaar Uruguay. Tetzner speelde in totaal 8 interlands.

Gek werden de Duitse voetballers op 21 april 1924 van Hans Tetzner. De linksback van Be Quick had in samenspraak met zijn boezemvriend Harry Denis de buitenspelval bedacht. Tientallen malen trapten de Duitsers in de truc, waar ze nooit eerder mee te maken hadden gehad. De gasten vonden dat er sprake was van een irritante vorm van onsportiviteit, maar Tetzner, die deze grap al bij Be Quick had geïntroduceerd, kwam niet meer bij van het lachen. Hans Tetzner was bij zijn debuut als international meteen al aanvoerder. In 1925 was hij reserve voor Zwitserland-Nederland en toen maakte hij zich verdienstelijk als grensrechter.

Tetzner vertrok na zijn voetbaltijd van Groningen naar Amsterdam, waar hij tot op hoge leeftijd een befaamd chirurg was. Hij was tevens clubarts van Ajax en - na zijn vertrek bij Ajax - in het begin van de jaren zeventig de vertrouwensman van Johan Cruijff. Toen de geblesseerde Cruijff door Ajax onder druk werd gezet voor een Europa Cupwedstrijd tegen Bayern München, adviseerde Tetzner hem thuis te blijven. ‘Want alleen rust zal ernstige problemen en overbelasting voorkomen.’ Die geheime raadpleging van Cruijff, leidde tot een blijvende vriendschap tussen Tetzner en de jonge stervoetballer.© Voetballegends 2023