Profielen

Theo Timmermans

4-1-1926 Den Haag - 6-12-1995
clubs: ADO Den Haag, Nimes
interlands: 12 x 1949 t/m 1957

Timmermans was een aanvaller die kort na de Tweede Wereldoorlog zijn voetbalcarrière startte bij ADO. In 1959 speelde hij met ADO in de finale van de KNVB beker, welke echter met 4-1 verloren ging tegen VVV.

Of Max Merkel wel goed bij zijn hoofd was, wilde Theo Timmermans in de herfst van 1955 weten. De vlak daarvoor als bondscoach aangestelde Oostenrijker, had met de heren van de Keuze Commissie en de Technische Commissie geregeld, dat voortaan in de aanloop naar een interland de spelers enkele dagen in Overveen bij elkaar zouden komen. Timmermans, die eerder profvoetballer in Frankrijk bij Nîmes was, vond dat plan te gek voor woorden. In Nederland bestond in 1955 nu eenmaal nog geen volwaardig beroepsvoetbal, het ging om semi-beroepsspel. ‘Ik draag de verantwoordelijkheid voor mijn schildersbedrijf in Den Haag. Ik train bovendien al bij ADO. Dan is het onmogelijk mij ook nog eens twee of drie dagen met het Nederlands elftal bezig te houden’, zo liet Timmermans de Keuze Commissie weten.
Max Merkel, die steeds weer benadrukte dat het kleine Nederland over een prachtig aanbod aan potentiele topvoetballers beschikte, had meteen genoeg van Timmermans. En eigenlijk ook van Abe Lenstra, die evenmin trek had in de nieuwlichterij te Overveen. Zonder Timmermans en Lenstra prepareerde Oranje zich bijna een jaar lang op de interlands.

Theo Timmermans had een wonderlijke interlandloopbaan. Verrassend was hij vroeg in 1949 in Oranje verschenen. Hij was toen nog dienstplichtig matroos en nog geen bekende voetballer. Dat was na zijn debuut meteen anders. In De Kuip werden de Franse profs met 4-1 verslagen; Timmermans had na een goed halfuur spelen al drie keer gescoord. Een jaar later werd hij prof in Frankrijk. In 1953 nam hij het initiatief voor de beroemde Watersnoodwedstrijd van de Nederlandse Profs tegen Frankrijk. Kort hierna ging Timmermans terug naar ADO.

De amateurbepalingen hielden hem bijna een jaar buiten de lijnen. Nadat hij al lang officieel afscheid had genomen, kwam de tactisch bekwame binnenspeler in het begin van de jaren zestig als veteraan nog even terug in het eerste elftal van ADO. In 1960 beëindigde Timmermans zijn voetballoopbaan. Hij was vanaf 1 januari 1961 de eerste voorzitter van de door Karel Jansen opgerichte Vereniging van Contractspelers (VVCS).© Voetballegends 2023