Profielen

Herman van Raalte

8-4-1921 Hengelo - 3-4-2013
clubs: VV Hengelo Hengelo Blauw Wit Amsterdam de Zwarte Schapen Amsterdam Leeuwarden Leeuwarden
interlands: 1 x 1948

Als jongen van zestien jaar speelde Herman van Raalte met de handbalclub Hercules Hengelo mee in de kampioenscompetitie van Nederland. Voetballen deed hij toen ook nog bij VV Hengelo en vanaf 1942 in Amsterdam bij Blauw Wit. Zijn handbaltraining had tot een bijzondere specialiteit op het voetbalveld geleid. Met gemak gooide Van Raalte de bal tot over de middenlijn. Frans de Munck, na de Tweede Wereldoorlog een van zijn concurrenten bij het Nederlands elftal, had als handballer dezelfde kwaliteit ontwikkeld.

Tussen 1946 en 1953 werd Herman van Raalte elf maal voor Oranje geselecteerd. Alleen in het najaar van 1948 mocht hij tegen Belgiƫ de geblesseerde Piet Kraak vervangen. Piet Kraak, Frans de Munck en Wim Landman waren de keepers die hij tien keer bij het Nederlands elftal voor zich had.

In 1954 verliet de textielhandelaar Van Raalte Blauw Wit voor een drie jaar durend avontuur bij de Profclub Amsterdam, 'De Zwarte Schapen'. In 1957 kocht Blauw Wit hem voor zevenduizend gulden terug. Even stond Van Raalte nog bij Leeuwarden onder contract. Pas op de leeftijd van 39 jaar speelde hij zijn laatste wedstrijd in het eerste elftal van Blauw Wit.© Voetballegends 2024