Profielen

Frank Wels

21-2-1909 Ede - 16-2-1982
clubs: Unitas Gorinchem
interlands: 36 x 1931 t/m 1938

Wels speelde voor Unitas uit Gorinchem en kwam 36 keer uit voor het Nederlands elftal. In de nationale competitie kwam hij met Unitas nooit hoger dan de tweede klasse uit. Wels probeerde het kort bij Feijenoord, maar het reizen naar Rotterdam beviel hem niet en hij keerde ras terug naar Unitas.

Wels was een rechtsbuiten. Met 1 meter 63 is hij op Manus Vrauwdeunt na de kleinste speler ooit die uitkwam voor Oranje. Wels maakte in 1931 zijn debuut als international in een met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Denemarken. Hij was tot in 1938 een vaste waarde voor het Nederlands elftal en speelde op het wereldkampioenschap van 1934 en 1938. In 1934 gaf hij in een wedstrijd tegen België een voorzet op Beb Bakhuys, die vervolgens met een vallende kopbal zijn beroemdste goal ooit maakte. Zelf scoorde Wels vijf keer voor Nederland.

Eigenlijk was het een kwestie van toeval dat Frank Wels ging voetballen en tussen 1931 en 1938 de beste rechtsbuiten van Nederland werd. Frank groeide op in een streng gereformeerd gezin. Vader Adriaan verbood zijn kinderen te voetballen. Via kleine partijtjes in Gorkum was echter opgevallen dat Frank Wels veel talent voor het spel had. Slager Brobbel Dorsman, een vurig supporter van Unitas, had de kleine balgoochelaar aan het werk gezien en maakte hem warm voor zijn club. Adriaan Wels werkte in de winkel van Dorsman en toen de baas met ontslag dreigde wanneer de zestienjarige zoon van de knecht geen lid van Unitas mocht worden, werd de weg naar het voetbalveld geopend voor Frank Wels. Zes jaar later was de 1 meter 63 kleine rechtsbuiten international.

Wels bouwde een reeks van 36 interlands op en nooit speelde hij in die periode in de eerste klasse. Unitas was en bleef tweedeklasser. Dat zinde Wels op den duur niet. Begin 1936 leidde dat tot een bizarre situatie. Feyenoord paaide de kleine man, die prompt als lid van Unitas bedankte. Feyenoord zou voor een café of een sigarenwinkel in Rotterdam zorgen. Die toezegging was zo hard, dat Wels in Gorkum zelfs zijn baan als kantoorbediende bij het bedrijf De Vries Robe opzegde. De verdachte overschrijving naar Feyenoord kwam echter niet rond.

Frank Wels weigerde vervolgens weer voor Unitas in het veld te verschijnen. Bondstrainer Bob Glendenning hield via prive trainingen wel vast aan de international, die in 1936 'clubloos' de interlands tegen Frankrijk en België‘ (twee keer) speelde. Tenslotte kwam het toch weer goed tussen Unitas en Frank Wels. De club zorgde er voor dat hij in Gorkum een druk beklant café kreeg.  © Voetballegends 2024