Profielen

Fons van Wissen

21-3-1933 Margraten - 7-7-2015
clubs: RKVVM Margraten, MVV Maastrciht, PSV Eindhoven, Helmond Sport Helmond
interlands: 30 x 1957 t/m 1964

Aanvankelijk was de jongste uit een Limburgs gezin met veertien kinderen meer dan een voetballer die het bovenal van zijn verdedigende kwaliteiten moest hebben. In Margraten was hij bij RKVVM al vroeg de 'vedette' van het elftal waarin ook zijn broers Sjer, Wiel en Sjef speelden. Met achttien jaar fietste Fons vrijwel dagelijks dertig kilometer tussen zijn geboorteplaats en Maastricht, waar MVV hem op de ledenlijst mocht zetten. Hij debuteerde in het seizoen 1952/1953 bij MVV. Daar speelde hij zes seizoenen.

In 1957 kwam Van Wissen voor het eerst uit voor het Nederlands elftal, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Rode Duivels. De meest geruchtmakende interland die hij speelde was zijn tweede, het WK-kwalificatieduel tegen Oostenrijk, dat destijds vanwege de hardheid van het spel opzien baarde. Van Wissen kwam 30 keer in actie voor Oranje en scoorde viermaal. Zijn laatste interland was in 1964, de uitwedstrijd tegen Albanie. De armoede die hij in dat land waarnam maakte diepe indruk op hem. "Het was er verschrikkelijk. (...) Na die wedstrijd heb ik een brief geschreven naar de KNVB, dat ik mijn interlandcarriere wilde beeindigen. Zoiets wilde ik nooit meer meemaken."

Bondscoach Elek Schwartz beschouwde Fons van Wissen vooral als een harde werker; een loopwonder, een balafpakker die negentig minuten voluit ging en over een stevige tackle beschikte. In die jaren, maar ook nog als beginnend international, was Van Wissen een productieve aanvaller. Vier goals in zijn eerste vijf interlands scoorde hij. In de volgende 25 kwam er geen doelpunt meer bij, want toen was hij de noeste werker op het middenveld.

In 1958 vertrok hij naar PSV. De rechtshalf won met PSV de landstitel in 1963 en speelde het seizoen daarop in de Europacup I. In acht seizoenen in Eindhoven speelde hij 232 wedstrijden, waarin hij 25 keer scoorde. Hetzelfde jaar werd Van Wissen aanvoerder van PSV. Dit was hij twee jaar. Daarna kreeg hij last van een liesblessure en belandde hij op de bank. In 1967 stapte hij over naar Helmond Sport, waar hij twee jaar later zijn voetbalcarriere beeindigde. Van Wissen kon het voetbal niet loslaten en opende in de Kruisstraat in Eindhoven zijn eigen sportwinkel, waarin hij zelf actief werd.

Veel van zijn tijd gaf Fons aan Philips en aan PSV. Later begon hij een sportzaak in de Eindhovense wijk Woensel. Vanaf 1967 bouwde hij nog twee jaar af bij Helmond Sport. In 1970 werd hij met De Van Wissen Boys zaalvoetbalkampioen van Nederland.© Voetballegends 2023