Profielen

Gerrit Bouwmeester

11-8-1892 Haarlem - 1-2-1961
clubs: Haarlem Haarlem, HVV Den Haag
interlands: 1 x 1912

Gerrit Bouwmeester, in de wandeling Hap genoemd, was de derde international van Haarlem. Hij gold als een allround sportman. Naast voetbal speelde hij cricket op hoog niveau.

Op zijn zestiende stond hij in het eerste elftal van Haarlem. Hij begon als voorhoedespeler, maar wegens zijn gebreken als schutter werd halfspeler. Gerrit Bouwmeester gold als ‘wachthond’. Hij moest in de derby’s tegen HFC de linksbinnen bewaken, de eerste vorm van mandekking.

In 1912 kwam voor Bouwmeester zijn debuut als international. De wedstrijd in Dordrecht, tegen de Belgen, werd voor hem een debacle. In wit hemd, wegens de hitte, kon de Haarlemmer bij de merkwaardige 4-3 overwinning zijn normale kwaliteiten niet tonen. Door blessures speelden tijdelijk elf Nederlanders tegen negen Belgen. Bouwmeester, 19 jaar pas, werd in de commentaren zwak genoemd. ‘Hij kon niet meekomen en vatte zijn taak verkeerd op, hij liet zijn vleugel herhaaldelijk los en dekte slecht’, schreef de NRC. De interland daarop, bij de Spelen van Stockholm, was de linkshalfpositie voor routinier Dirk Lotsy. Bouwmeester kreeg geen herkansing. Bij Haarlem bleef de ‘puike’ halfspeler de oogappel van voordien.© Voetballegends 2023