Profielen

Loek Biesbrouck

20-2-1921 Haarlem - 20-12-2005
clubs: RCH Heemstede
interlands: 19x 1950 t/m 1954

Vanaf zijn tiende levensjaar speelde Biesbrouck al bij de Racing Club Heemstede (RCH), waar hij op zeventienjarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal. Hij zou het liefst 21 jaar lang volhouden in dat eerste elftal. In 1953 werd hij met RCH kampioen van Nederland. Biesbrouck speelde zijn volledige carrière bij RCH. Zijn ongekende tweebenigheid was zijn handelsmerk. Alhoewel er diverse aanbiedingen kwamen van buitenlandse clubs bleef hij liever amateur. Als je betaald voetbal speelt ben je geen sportman meer, maar een slaaf, aldus Biesbrouck destijds. Het leeuwtje van de STER-reclame: Loeki de Leeuw werd destijds nog naar hem vernoemd.

Al in het najaar van 1947 werd Loek Biesbrouck voor de eerste keer geselecteerd. Eerst Arie de Vroet en later Joop Stoffelen kregen echter de voorkeur voor de linkshalf-positie. Pas op 10 december 1950 mocht Biesbrouck tegen Frankrijk debuteren en toen bleek dat hij een andere speler was dan de werkers De Vroet en Stoffelen. Biesbrouck moest het hebben van zijn techniek en tactisch inzicht. Hij had de pech international te worden in een periode waarin de beste spelers amateuristisch Nederland de rug toe keerden. Van 1950 tot 1954 speelde hij negentien keer in het Nederlands elftal, waarvan twaalf keer als aanvoerder. Loek Biesbrouck was er ook bij toen het Nederlands elftal deelnam aan de Olympische Spelen in Helsinki (1952). Het lag beslist niet aan de kwaliteiten van Biesbrouck, dat hij in zijn serie van negentien interlands slechts drie keer tot de winnende ploeg behoorde.

Twee jaar later onderhandelde hij met een Italiaanse tussenpersoon over een contract dat hem zestigduizend gulden per jaar zou opleveren. Biesbrouck wilde echter geen proefwedstrijd in Italië spelen en bleef RCH trouw; de club waarmee hij als amateur in 1953 kampioen van Nederland werd en in de semi-proftijd op het niveau van de eerste divisie bleef hangen.

Tot in zijn zestigste bleef hij voetballen bij RCH en de laatste jaren was hij erelid van die voetbalclub. Biesbrouck overleed op 84-jarige leeftijd.© Voetballegends 2023