Profielen

Wim Bleijenberg

5-11-1930 Veenendaal - 10 -01 -2016
clubs: Rigtersbleek Enschede, Ajax Amsterdam, Blauwwit Amsterdam
interlands: 3x 1953 t/m 1954

Zijn carrière bij Oranje zat erop toen hij ineens voor de rechter werd gedaagd. Wim Bleijenberg maakte de unieke situatie mee dat hij werd aangeklaagd voor een overtreding op het voetbalveld. ’Oud-midvoor van Ned. XI trapte tegenstander’, kopte de krant. Daarboven stond het vonnis van de rechter: een week voorwaardelijk en boete.

Bleijenberg was een midvoor van het oude ras. ’Ik ben een forse jongen, gerust wel, en ik ga wel eens hard door’, zei hij van zichzelf. Ooit werd geschreven dat Bleijenberg weer eens met de hamer had gefilosofeerd’. Anderen waren minder poetisch en noemden hem een waggelende eend, een houten Klaas of een olifant. Zijn specialiteit was de kopstoot. M’n benen zijn wel eens zwak en mijn tenen buigen soms door, maar ik heb het gevoel dat er plaatijzer over mijn hersens is geschoven’, vond hij zelf.

Hij werd ooit voor het Nederlands elftal gekozen toen hij voor tweedeklasser Rigtersbeek speelde. In 1956 werd Bleijenberg verkocht aan Ajax. Hij speelde er vier jaar, alvorens naar Blauw Wit over te stappen. Op de dag dat Blauw Wit in mei 1960 degradeerde naar de eerste divisie hielp Bleijenberg zijn club landskampioen worden: 5-1 in een beslissingswedstrijd tegen Feyenoord. Als invaller. Met drie goals!© Voetballegends 2021