Profielen

Law Adam

11-6-1908 Prebolongo, Ned. Indie - 15-5-1941
clubs:
interlands:

Hij had de verfijnde techniek die bij zijn verfijnde uitstraling en zijn verfijnde manieren hoorde. Law Adam speelde bij HVV in Den Haag en ten tijde van zijn studie bij het Zwitsers Grasshoppers, waar ook andere HVV’ers zoals de Kesslers hadden gespeeld toen zij in Zurich studeerden. Al in Den Haag ontwikkelde Law Adam een aantal handigheidjes dat hem beroemd zou maken . Het ging om twee bewegingen: de schaarbeweging en de haringtruc. Wat de laatste schijnbeweging inhield weet niemand meer, al ligt het voor de hand te veronderstellen dat Adam razendsnel kon wegdraaien van de tegenstander.

Law Adam was negentien toen hij met broer Bernard naar Zurich gestuurd werd vanwege de studie die hem ingenieur zou moeten maken. Grasshoppers sloot hem snel in de armen want das kleine Adam bleek geweldig te kunnen voetballen. Law Adam viel in Zurich op vanwege zijn gepingel op de vleugel. Zo goed was hij dat Adam werd geselecteerd voor de Zwitserse nationale ploeg (1929). Toen het Nederlands voetbalelftal het jaar daarop tegen de Zwitsers speelde werd hij voor Oranje gevraagd. Dat deed het nodige stof opwaaien en Oranje heeft slechts kort kunnen beschikken over Adam. In totaal speelde hij elf wedstrijden voor het Nederlands elftal, daarin scoorde hij zes keer. Zijn bekendste wedstrijd was de 0-2 overwinning bij Duitsland in 1932 in Düsseldorf, waar hij beide goals maakte. De rechtsbuiten speelde zijn laatste interland in 1933 tegen Belgie in Amsterdam toen hij inmiddels was teruggekeerd naar Nederland en weer bij HVV speelde. . Voor de interland tegen Oostenrijk werd hij vervangen door debutant Leen Vente omdat ‘over Adam op medisch advies niet beschikt kon worden’. Het was voorbij , hartklachten en op dat moment was Adam pas 25 jaar.

Hij overleed in 1941 op 32-jarige leeftijd aan een hartstilstand, tijdens een voetbalwedstrijd met Thor in Indonesië om een plaats in de hoofdklasse. Hij kwam per vliegtuig over uit Borneo voor die wedstrijd en maakte in de eerste helft twee doelpunten en bereidde drie anderen voor. Acht minuten na de rust viel hij uit, met de hand op zijn hartstreek liep hij het veld uit. De scheidsrechter vroeg of het ernstig was en Adam antwoordde: ‘Nee, maar mijn hart begint zich te roeren en ze hebben nu een mooie voorsprong, dus ik kan mij nu wel aankleden’.

Zijn broer Bernard speelde ook bij HVV en in Zwitserland en speelde bovendien ook behoorlijk intensief tennis Na zijn studie woonde hij tussen 1934 en 1937 in Amsterdam en verhuisde in 1937 naar Den Haag. In die jaren heeft hij nog vele wedstrijden voor HVV gespeeld. Door een ongelukkige trap is hij zijn hele verdere leven mank blijven lopen.© Voetballegends 2023