Profielen

Jan van Beek

22-10-1880 Den Haag - 2-9-1654
clubs: Swift Den Haag, Victoria Wageningen, Quick Amersfoort, Quick Kampen Frisia Leewuarden
interlands: 1x 1907

Als jongen was het van Beek's grootste liefhebberij om op Duinoord te voetballen. In 1897 op 17 jarigen leeftijd wordt hij lid van Swift en neemt vanaf dat ogenblik deel aan de competitie van den N.V.B. Het volgend jaar verhuisd hij naar Wageningen en komt hij in het eerste elftal van Victoria, waarmee hij het Oostenlijk Kampioenschap behaalt. militaie dienst, speelt van Beek eerst van 1902-1904 voor Quick Amersfoort en vervolgens was van Beek aanvoerder en binnenspeler van de Militaire Cricket- en Voetbalvereniging Quick Kampen (opgericht 1894).

Vervolgens trekt hij de aan¬dacht van de Nederlandsche Elftal Commissie, hij speelt zijn eerste wedstijd Nederland — Engeland te 's-Gravenhage op 1 April 1907. In dat jaar werd hij als tweede luitenant-kwartiermaker overgeplaatst naar Leeuwarden, waar hij binnen het uur een afgevaardigde van Frisia op bezoek kreeg. De gemakkelijk passerende linksbinnen kreeg op de noordelijke velden de bijnaam ’de kleine luitenant’. Met zijn nieuwe vereniging Frisia wordt hij kampioen van de Noor¬delijke 2e klasse seizoen 1908/1909.

Jan van Beek werd in 1907 in het Nederlands elftal gekozen omdat de keuzeheren oog kregen voor voetballers uit het oosten. In de eerste vier interlands werden louter spelers uit het westen gekozen. Jantje kwam van origine uit het westen. Zijn optreden in het nationale elftal was eenmalig, Nederland verloor in Den Haag met 1-8 van Engeland. Volgens de Kamper Courant kreeg Van Beek na rust enige complimenten. ’Ook Van Beek, over wien de verslaggevers voor de rust niet best te spreken zijn, krijgt later een pluimpje.’ Zijn carrière eindigde toen hij naar Indië vertrok.© Voetballegends 2023