Profielen

Co Bergman

16-12-1913 Amsterdam - 19-11-1982
clubs: RKSVF Amsterdam, Wilskracht Amsterdam, St Louis Amsterdam, Blauwwit Amsterdam
interlands: 8x 1937 t/m 1947

Langs het lijntje was de uitdrukking die hoorde bij een linksbuiten als Co Bergman. Hij had bij RKSVF linkshalf gespeeld en stond bij Wilskracht en St. Louis onder de lat, toen hij bij Blauw Wit zijn ware plaats vond. Hij werd er als veertienjarige op de linkerwing geplaatst. Drie jaar later maakte Cootje Bergman op die positie zijn entree in de 1e klasse.

Zijn kracht was zijn snelheid en zijn harde schot. Als echte vleugelman werd hij 8 x uitverkoren voor Oranje. Zijn internationale loopbaan van tien jaar werd pijnlijk onderbroken door de oorlog.

Bergmans befaamdste interland speelde zich af in 1947. In het Olympisch Stadion versloeg Nederland aartsrivaal België met 2-1. ‘Beide treffers kwamen van Bergman die op hem bekend terrein zo prachtig de weg schijnt te kennen’, aldus De Sportkroniek. Zijn switchen naar binnen werd als uiterst modern opgevat en op het diagonale schot, goed voor de 2-1, had Bergman het patent.

De Amsterdammer was een allround sportman. Hij speelde honkbal, speelde zijn hele voetbal carrière ook in het basketbalteam van Blauw Wit en gold als enthousiast schaatsenrijder. Dat Bergman het voor die jaren ware voetballeven leidde, bleek uit zijn broodwinning. Hij dreef in het centrum van de hoofdstad een sigarenzaak.© Voetballegends 2024