Profielen

Jan Brooijmans

3-11-1929 Molenschot - 13-9-1996
clubs: RAC Rijen, Willem II Tilburg
interlands: 2 x 1955 t/m 1956

Tot in het jaar van zijn plotselinge overlijden droeg Jan Brooijmans enkele dagen per jaar het eerste Oranjeshirt dat hij in 1955 verdiende. Met carnaval hulde Brooijmans zich steevast in zijn woonplaats Rijen in dat shirt. Na het jaarlijkse feest werd het satijnen relikwie gewassen en pas bij het volgende carnaval weer uit de kast gehaald.

Brooijmans begon met voetballen bij amateurclub RAC. Hij was oorspronkelijk een voorhoedespeler, maar bleek al vroeg in zijn carrière vooral goed uit de verf te komen als verdediger. Brooijmans werd in het seizoen 1954/55 met Willem II de eerste landskampioen van Nederland in het betaald voetbal. Hij won in 1962/63 tevens de KNVB beker met de Tricolores. Daardoor speelde Brooijmans het seizoen daarna met Willem II twee keer als basisspeler tegen Manchester United FC, in het Europacup II-toernooi (1-1 en 6-1 verlies).D'n Brooy, zoals zijn bijnaam luidde, kwam in dertien seizoenen tot 402 wedstrijden voor de Tilburgers. Daarmee was hij recordhouder van de club, tot hij in 1996 voorbijgestreefd werd door John Feskens.

Brooijmans was een tweebenige voetballer. Van nature was hij rechts, maar bij voorkeur speelde hij aan de linkerkant. Aanvankelijk deed hij dat als linksbinnen en als linkshalf, maar gaandeweg werd hij verdediger. Brooijmans was een allrounder die het vooral van zijn inzet moest hebben. Hij had een vechtersmentaliteit. Die eigenschap hielp hem er bovenop, toen hij als machinebankwerker in 1968 met zijn arm in een frees was terechtgekomen. Hij herstelde van zijn zware verwondingen, maar zijn plan om als veertiger nog betaald voetbal te spelen, viel in duigen. Brooijmans speelde twee keer in de verdediging van het Nederlands elftal. Op 16 oktober 1955 kwamen de Belgen op bezoek voor een 2-2 gelijkspel. Op 10 mei 1956 verloor de Willem II-er met 'Oranje' met 1-4 van Ierland.

Brooijmans overleed in de nacht van 12 op 13 september 1996 aan de gevolgen van een herseninfarct© Voetballegends 2022