Profielen

Wout Buitenweg

24 -12-1893 Utrecht - 10-11-1976
clubs: UVV Utrecht, Hercules Utrecht
interlands: 11 x 1913 t/m 1928

Wout Buitenweg scoorde bijna altijd en overal. Hij was tweebenig en kon ondanks zijn geringe lengte ook nog goed koppen. Alleen in zijn eerste interland in 1913 tegen Engeland en in zijn laatste - vijftien jaar later tegen Uruguay - maakte hij geen doelpunt. Toen was Buitenweg al 34 jaar. Voorafgaand aan dit duel voor het Olympisch voetbaltoernooi, was in de pers maanden aan een stuk campagne voor hem gevoerd. Over een breed front heerste ontevredenheid over midvoor Wim Tap. Deze technische, maar wat trage aanvalsleider van ADO, was vanaf 1925 onafgebroken opgesteld.

Tot zijn verbijstering werd hij in de belangrijkste interland sinds jaren vervolgens het slachtoffer van allerlei intriges. Het vreemde was dat vaste keus Tap vervolgens niet op de midvoorplaats werd vervangen door Buitenweg, maar door een debutant, Bertus Freese van Heracles. Toen hij dit hoorde, was Buitenweg met stomheid geslagen. Hij werd rechtsbinnen tot groot ongenoegen van de goalgetter. ’Ik wilde bijna overal spelen. Natuurlijk het liefst midvoor, desnoods ook rechtsbuiten of linksbuiten, maar niet op een binnenplaats, dat lag mij niet.’ Na een mislukte eerste helft, speelde de zwaar verongelijkte Buitenweg het spel in de rust keihard. In ronde taal maakte hij de Keuzeheren en ook trainer Bob Glendenning duidelijk dat hij ermee stopte wanneer hij na de rust geen midvoor zou mogen spelen. Hij voegde de daad bij het woord en trok zijn schoenen uit. Aanvoerder Harry Denis zag dat het menens was en praatte op hem in. ‘Wout, doe dat niet, dit kun je niet maken tijdens de Olympische Spelen.’ Buitenweg bleef niettemin op zijn standpunt staan: midvoor, of anders helemaal niet meer, hetgeen zou betekenen dat Oranje met tien man verder moest.

De Bondsleiders kozen uiteindelijk eieren voor hun geld. Buitenweg speelde in de tweede helft als midvoor en de op zijn beurt withete Bertus Freese moest als rechtsbinnen verder. Omdat het gewenste resultaat uitbleef, werd een week later bij de drie wedstrijden voor het Olympisch troosttoernooi geen beroep meer gedaan op Buitenweg en Freese. Toen mocht de als een jojo gebruikte Wim Tap weer de midvoor zijn en werd de HBS’er Felix Smeets rechtsbinnen. De KNVB had na alle tumult in Amsterdam genoeg van Wout Buitenweg. Nooit meer werd hij voor Oranje geselecteerd.© Voetballegends 2023