Profielen

Max van Beurden

1-11-1930 Berlicum - 28-10-2006
clubs: BVV s Hertogenbosch
interlands: 5x 1953 t/m 1954

In de jaren 1949-53 verloor Nederland voortdurend van Belgie, aan die miserabele serie kwam 25 oktober 1953 een einde toen Oranje eindelijk weer eens won: 1-0, doelpunt van Max van Beurden. Van Beurden was die dag niet de enige zuiderling in het Nederlands elftal. Liefst 8 speelden er mee: Klaassens, Tebak, Overbeeke, Bennaars, Gruijsen, Van Melis, Steiger en Van Beurden.

De spits van BVV had zijn uitverkiezing te danken aan de belabberde serie van Oranje in voorgaande jaren; publiek en pers schreeuwden om veranderingen. 'Het Nederlands elftal faalt slechts omdat de Keuze-Commissie blijft falen en met deze Keuze-Commissie lukt het nooit', kopten de bladen. Rechtstreeks dankte Van Beurden zijn selectie aan Abe Lenstra die hem tijdens een oefenwedstrijd tegen Wacker Wien 2 keer liet scoren. 'Perspectieven voor een nieuwe voorhoede, dankzij Bleyenberg, Van Ede en Van Beurden', schreef de krant.

Het debuut van Van Beurden in Oranje kwam vijf jaar na het eerste hoogtepunt in zijn loopbaan, het landskampioenschap met BVV. Ander wapenfeiten: drie wedstrijden voor het Jeugdelftal, vier selecties voor Zuid-Nederland, twee wedstrijden met het B-elftal. En dus vijf A-interlands. De andere vier verloor hij overigens.



© Voetballegends 2023