Profielen

Ber Felix

8-4-1895 Masstrciht - 28-7-1967
clubs: MVV Maastricht
interlands: 1 x 1919

In de beginjaren van het Nederlands elftal moest je als niet-westerling over ongekende capaciteiten beschikken om voor Oranje in aanmerking te komen. Het Nederlands elftal werd samengesteld door de Bondsleiders uit het westen. Dat was het district waar het echte voetbal werd gespeeld, volgens de Keuzeheren. In de eerste 45 interlands moesten 495 posities worden bezet. In 420 gevallen viel de keus op spelers uit Noord- en Zuid-Holland; inclusief de gekozen officieren in opleiding bij de militaire sportvereniging Velocitas Breda. Die jongens voetbalden weliswaar in Breda, maar zij kwamen stuk voor stuk uit het westen.

Tegen de achtergrond was het werkelijk bijzonder toen Hubertus ‘Ber ’Felix van het Maastrichtse MVV in de zomer van 1919 met Oranje zomaar mee mocht naar Scandinavië, waar tegen Zweden en Noorwegen moest worden gespeeld. Felix was de eerste Limburger die met deze sportieve eer werd onderscheiden. De stormram van MVV was tegen Zweden (4-1 nederlaag) nog reserve. Tegen de Noren mocht hij wel meespelen. Als linksbinnen naast linksbuiten De Kessler speelde hij zo matig, dat hij nooit voor een tweede interland in aanmerking kwam. 

Tien jaar na zijn interland kwam Ber Felix nog eens in het nieuws. Tijdens een wedstrijd van MVV tegen Roermond kwam hij in conflict met Pierre Massy, de altijd zo in zichzelf gekeerde spil die het tussen 1926 en 1928 tot twaalf interlands bracht. Felix woog in 1929 ruim negentig kilo. Toen hij met zijn massieve gestalte de veel kleinere Massy te lijf ging, ontplofte de sluimerende slechte verhouding tussen de twee clubs. Massy zon op wraak, maar kreeg daar in de wedstrijd niet de kans toe. Na afloop dreigde een vechtpartij. Felix voelde zich zo in het nauw gedreven, dat hij aangifte deed bij de politie. De zaak kwam voor de rechter, maar werd onmiddellijk doorgeschoven naar de strafcommissie van de voetbalbond. De KNVB-tuchtrechters gaven de twee ex-internationals tenslotte een vermaning.© Voetballegends 2024