Profielen

Ge Fortgens

10-7-1887 Amsterdam - 4-5-1957
clubs: Ajax Amsterdam, UVV Utrecht, Haarlem Haarlem
interlands: 8 x 1911 t/m 1912

Gé Fortgens heeft voor Ajax in het begin van de twintigste eeuw als verdediger of middenvelder 52 wedstrijden gespeeld, waarin hij één keer het doel wist te vinden.

De sterspeler van het toenmalige eerste elftal van Ajax was de eerste Ajacied die ooit opgeroepen werd voor het Nederlands elftal in 1911. In 1906 werd de geboren Amsterdammer, na omzwervingen bij kleine clubjes, lid van Ajax. IEn al in 1912 was na 8 wedstrijden zijn interlandcarrière voorbij.
 

Fortgens speelde rechtsmidden, een nijver type, met defensieve aanleg, in een linie met uitblinker Bok de Korver naast zich. Bij zijn club was hij als linkshalf geposteerd. Fortgens maakte vooral indruk omdat hij in staat was de plaats van zijn backs tijdelijk over te nemen. Men noemde hem allround, een ‘hard-werker’. Fortgens was klein, teamgenoten als De Korver en Otten staken wel een hele kop boven hem uit. Hij was een van de eerste volksjongens in een door ‘heren’ en ‘rijkeluiszoons’ gedomineerde nationale ploeg. Fortgens maakte ook deel uit van het elftal dat in 1912 deelnam aan de Olympische Spelen van Stockholm. In de wedstrijd om het brons, met 9-0 gewonnen van de Finnen, ontbrak Fortgens evenwel.

Na zijn periode bij Ajax speelde Fortgens nog voor UVV in Utrecht en voor Haarlem. In 1922 beëindigde hij zijn carrière.© Voetballegends 2023