Profielen

Koos van Gelder

19-10-1908 IJsselmonde - 26-3-1984
clubs: VUC Den Haag
interlands: 5 x 1926 t/m 1935

De voetballoopbaan van Koos van Gelder was lang en veelzijdig. In het najaar van 1926 was de linksbuiten nog maar twee weekjes achttien jaar, toen hij in het Nederlands elftal mocht debuteren. Dat gebeurde in de verloren interland tegen Duitsland, waarin Den Haag spelers van vier verschillende clubs leverde: Harry Denis van HBS, Wim Tap van ADO, Rens Vis van HVV en Koos van Gelder van VUC. as negen jaar later kreeg de interland carrière van van Gelder een vervolg. Vier keer werd hij nog gekozen in Oranje en vier keer kreeg hij ook goede kritieken. Tot verontwaardiging van nogal wat journalisten, moest hij daarna toch weer plaats maken voor Kees Mijnders en later voor Joop van Nellen.

Koos van Gelder was een voetballer die ervan hield om anderen te laten scoren. Dat liet hij in het voorjaar van 1935 bij Nederland-België‘ nadrukkelijk zien. Hij slalomde door de complete verdediging, ging ook nog doelman Badjou voorbij, zag het lege doel, maar gaf de bal toch nog af aan de naast hem lopende Wim Lagendaal.

In 1944 werd Van Gelder scheidsrechter. Zes jaar later debuteerde hij als arbiter in de hoogste afdeling bij RCH-DWV. In 1953 promoveerde hij naar de internationale B-lijst. Hij fungeerde regelmatig als grensrechter bij interlands en Europa Cupwedstrijden.© Voetballegends 2023