Profielen

Giel Haenen

2-6-1934 Eijsden - --
clubs: Eijsden Eijsden, MVV Maastrciht, Rapid JC Kerkrade
interlands: 1 x 1964

Giel Haenen zal worden herinnerd als die stoere stopper van MVV, waarvoor hij vele jaren uitkwam. Haenen was eigenlijk even zo goed een stoere midvoor, eentje die het niet moest hebben van techniek maar wel van een gruwelijk hard schot en een ijzeren instelling. Op zijn vijftiende speelde hij in het eerste elftal van vierdeklasser Eijsden. 'Guillaume' Haenen viel op als goalgetter. Hij haalde in een seizoen het onvoorstelbare gemiddelde van vijf doelpunten per wedstrijd.

Na zijn diensttijd lijfde MVV hem in, maar een vaste plaats zat er voor Haenen de eerste tijd niet in. Hij moest wachten op zijn contract dat hem toch echt was beloofd. Laconiek stapte hij na negen maanden spelen in het tweede elftal op.  Drie, vier maanden zat hij thuis. De Tsjechische trainer Victor Havlicek van Rapid JC (en ex-MVV) pikte hem op uit de anonimiteit. Hij kwam er in het tweede te spelen, aanvankelijk, en debuteerde toen alsnog in het eerste. Als rechtsback! Lang duurde dat niet, want Harry BrĂ¼ll was een betere man voor die positie. Giel Haenen bleef erin, uiteindelijk bleek de plek voorin hem het beste te liggen.

Via Rapid kwam Haenen bij Oranje in Zeist terecht. Samen met Harry Brull en keeper Jeu Cox werd hij door bondscoach Elek Schwartz geselecteerd voor het Nederlands B-elftal, maar verder dan trainingen kwam hij niet. Vijf jaar later, toen hij niet meer weg te denken was uit het elftal van MVV, haalde Haenen het Nederlands elftal alsnog (als vervanger van Hans Kraay). Haenen had later succes als trainer. Hij werd amateurkampioen van Nederland met Caesar. Zakelijk deed Giel Haenen het ook goed; hij werd al jong directeur van de tegelfabriek van Sphinx in Maastricht. © Voetballegends 2023