Profielen

Gerard Kerkum

17-12-1930 Rotterdam - 26-5-2018
clubs: Feyenoord Rotterdam
interlands: 1 x 1960

Gerard Kerkum werd op 13 november 1946 lid van Feyenoord. Hij was toen nog scholier op de Johan van Oldenbarnevelt HBS aan het Afrikaanderplein; waar ook het eerste terrein van Feyenoord lag. Na de HBS volgde hij een opleiding tot bouwkundige en zou zich opwerken tot directeur van het Rotterdamse aannemingsbedrijf Voormolen. Hij speelde tussen 1951 en 1965 ruim vierhonderd officiĆ«le wedstrijden voor Feyenoord. Later werd hij voorzitter van de spelersvakbond VVCS. Tussen 1982 en 1989 was Kerkum voorzitter van Feyenoord.

Tussen 1955 en 1960 was de ras Feyenoorder Gerard Kerkum tien keer reserve bij het Nederlands elftal. Zijn PSV-concurrent Roel Wiersma kreeg steeds de voorkeur. Toen hij slechts zeven maanden verwijderd was van zijn dertigste verjaardag, mocht Kerkum alsnog zijn debuut maken in Oranje. Kerkum was ingenomen met zijn kans, maar bij Feyenoord werden de wenkbrauwen gefronst, want vier dagen later stond de laatste competitiewedstrijd tegen Ajax op het programma. Bij een overwinning van Feyenoord, moest in het Olympisch Stadion via een beslissingswedstrijd tussen beide grootmachten de landskampioen worden aangewezen. Tegen die achtergrond stond de leiding van Feyenoord niet te juichen dat tegen Zwitserland Eddy Pieters Graafland, Gerard Kerkum, Jan Klaassens, Kees Rijvers en Coen Moulijn werden opgesteld, terwijl Ajax slechts Bennie Muller en Henk Groot afstond. Het zwakke Oranje verloor de oefenwedstrijd kansloos, Kerkum had moeite met linksbuiten Ballamann. Duidelijk was te zien dat de Feyenoorders en de Ajacieden andere zaken aan het hoofd hadden. Feyenoord won op 22 mei 1960 met 3-0 van Ajax, maar verloor vier dagen later de beslissingswedstrijd met 5-1.
In 2006 was hij voorzitter van Commissie-Kerkum, de commissie die een oordeel over Jorien van den Herik velde. Na het aftreden van Jorien van den Herik werd hij president-commissaris van Feyenoord. Aan het einde van het seizoen 2006/07 volgde Dick van Well hem op.© Voetballegends 2023