Profielen

De Kessler

11-8-1891 Garoet (Java Ned Indie) - 6-9-1943
clubs: HVV Den Haag
interlands: 21 x 1909 t/m 1922

De Kessler groeide op in een rijke familie. Zijn vader had met handel in olie op Java zoveel geld verdiend, dat hij en zijn kinderen niet meer hoefden te werken. Hij handelde in kunst en werd in 1923 door een grote gift de naamgever van de Kessler Stichting, een organisatie die de opvang van daklozen in de regio Den Haag regelt.

Dé Kessler voetbalde vanaf 1907 voor het Haagse HVV. Op 21 maart 1909 debuteerde hij voor het Nederlands elftal in een met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen België, waarin hij tevens scoorde. Met 17 jaar en zeven maanden is hij de op drie na jongste debutant in Oranje en de op één na jongste scorende speler. De linksbuiten kwam tussen 1909 en 1922 tot 21 interlands waarin hij negen keer scoorde en zes keer aanvoerder was. Ook zijn broer Tonny en zijn neven Boelie en Dolf waren international en speelden voor HVV. In 1910 en 1914 werd de ploeg Nederlands kampioen.

Deetje Kessler was een speler die in zijn eentje een wedstrijd kon winnen. Hij maakte HVV zelfs in zijn eentje kampioen. Naast hem speelde zijn oudere broer Tonny. ‘...al spoedig werd de Kessler wing de gevaarlijkste van onze vleugels, die onzen middenvoor weer meer vrijheid gaf om, vrijgekomen van den weggelokten spil, het doel der tegenstanders te bestoken.’ De Kessler werd een speler van uitzonderlijke klasse genoemd, een topscorer en een man die zijn medespelers in zijn enthousiasme wist mee te slepen. 

Het einde kwam in de periode dat er hevig getwist werd over de vraag of er een aparte competitie moest komen voor de betere standen. Het werd eigenlijk al te ruw op het veld. In het seizoen 1922/23 liep HVV-Haarlem uit de hand, nadat De Kessler in een duel zijn tegenstander per ongeluk had geraakt en een schrammetje bezorgde ‘sprong een tweede-rangs-mijnheer van zijn plaats op en gilde slechts een woord: Bloed!’ Dat was het sein voor een massale knokpartij, waarbij ook De Kessler een stomp in het gezicht kreeg. Hij stopte gelijk met voetballen, HVV miste hem en zijn broer Tonny zeer. 'Het niet meer spelen van de Kesslers was voor ons een heel ding.' De miste Tonny later zelf ook, de broers gedroegen zich zeker in de Tweede Wereldoorlog nogal verschillend. Tonny werd NSB’er, De had onderduikers in huis.

Naast voetballer was Kessler actief cricketspeler. Ook in die sport haalde hij het Nederlands elftal. Hij was in 1922 één van de oprichters van de Stichtsche Cricket Club (SCC) uit Bilthoven, waarvoor hij een jaar eerder het terrein had laten aanleggen. Ook in tennis blonk Kessler uit, zo haalde hij de finale in het enkelspel tijdens het Nederland kampioenschap. Thuis in Bilthoven had Kessler een tennisbaan in de tuin, om de hoek lagen cricketvelden, de Kessler-velden. DŽ was ook een hartstochtelijk golfspeler. Hij was alleen een slecht zwemmer. In 1936 liet hij een eigen zwembad bouwen, omdat hij het Sportfondsenbad te vies vond.

 © Voetballegends 2023