Profielen

Dolf van Kol

2-8-1902 Amsterdam - 20-1-1988
clubs: Sport Amsterdam, 't Gooi Hilversum, Ajax Amsterdam
interlands: 33 x 1925 t/m 1931

Om een bijzondere reden was Dolf van Kol al voor zijn dertigste jaar niet alleen ex-international, maar ook ex-voetballer. Hij had een gezin met vier kinderen en er moest brood op de plank. Als voetballer ging dat niet, want het amateurtijdperk was nog lang niet voorbij. Dus werd Van Kol van de ene op de andere dag betaald oefenmeester. Ajax betreurde die stap, want wie trainer om den brode werd, mocht van de KNVB niet langer voetballen. En zo kwam er na 174 wedstrijden voor Ajax 1 en na 33 interlands een einde aan de loopbaan als actief voetballer van de linksback met de altijd zo opvallende haardos. Van Kol ging De Spartaan trainen. Later diende hij ook HVC, DWS, AFC en tussen 1941 en 1947 Ajax.


Dolf van Kol had een perfecte techniek. Hij was tweebenig en stond te boek als een echte liefhebber van het spel. Zijn liefde voor het voetbal was gewekt in de Amsterdamse Volks Voetbal Bond, bij het clubje Sport. Daar werd hij ontdekt door ' Gooi, de club uit Hilversum die in de jaren twintig wel vaker talentvolle voetballers in Amsterdam scoutte. Bij 't Gooi trof Van Kol de Amsterdammers Henk Twelker en de gebroeders Wim en Henk Anderiesen. Allen speelden later bij Ajax. 


Als trainer legde Van Kol altijd de nadruk op de techniek. Trainers en leiders binnen de clubs die hij trainde, hield hij zo veel mogelijk bij de talentvolle jeugd vandaan. ‘Want die mensen hebben de neiging alle initiatief te doden. De jeugd moet zo veel mogelijk pingelen. Jonge jongens moeten als vrijbuiters leren voetballen en daarna dienen zij pas in handen van oefenmeesters te komen. Het is de enige methode om individuele uitblinkers te krijgen.’  Met Harry Denis had Dolf van Kol eerder een subliem backstel bij Oranje gevormd. Als penaltyspecialist scoorde de Ajacied vier maal in interlands. Op een onaangename manier brak Van Kol in 1954 met Ajax. De club verweet hem een dubieuze en voor Ajax nadelige rol te hebben gespeeld binnen de Profclub Amsterdam en royeerde hem als lid. Van Kol was hierdoor zo beledigd, dat hij nooit meer een stap bij Ajax zette.© Voetballegends 2023