Profielen

Coy Koopal

22-7-1932 Blerick - 20-12-2003
clubs: VVV Venlo, Willem II Tilburg, Fortuna 54 Geleen
interlands: 6 x 1956


Coy Koopal durfde begin jaren vijftig niet bij profclub Venlo te tekenen, bang om geroyeerd te worden door de voetbalbond. In 1954 ging bij naar VVV. Bondscoach Max Merkel kwam hem en Jan Klaassens daar persoonlijk trainen voor het Nederlands elftal.

Zijn debuut in het Nederlands elftal maakte hij in 1956 tijdens de legendarische 1-2 overwinning op regerend wereldkampioen West-Duitsland. Een maand later beleefde hij zijn mooiste moment, bij de zege tegen de Belgen. Enige goal: voorzet, controleren met de borst, met een enorme volley was het raak.  Later dat jaar scoorde hij, in een interland tegen Saarland, de 500e goal uit de geschiedenis van Oranje. In totaal speelde hij zes interlands, waarin hij tweemaal scoorde. Bondscoach Max Merkel gaf al snel de voorkeur aan Coen Moulijn, waardoor Koopals internationale loopbaan nog geen jaar duurde.

Met Genoa onderhandelde hij een volle week maar hij durfde het fantastische contract niet te tekenen; bang voor heiwmee. Hij kreeg er later spijt van. Verkaste wel, naar Willem II, waar hij acht jaar bleef.  Vanaf 1964 speelde Koopal twee seizoenen voor Fortuna '54, waarmee hij speelde in het Europacup II-toernooi.

Hij rookte niet, dronk niet, trainde netjes drie keer in de week bij zijn club. Coy Koopal was een midvoor van het type razendsnel en niet zo technisch. Daarnaast had hij een goed schot, links en rechts, en was hij een echte vechtjas. Na zijn afscheid als speler trainde hij verschillende amateurclubs. In 1976 leidde hij SV Limburgia uit Brunssum naar het landskampioenschap voor amateurs. In 2003 werd Coy Koopal tijdens een tennispartijtje getroffen door een hartaanval en overleed.© Voetballegends 2024