Profielen

Reinier Kreyermaat

25-4-1935 Zuilen - 23-1-2018
clubs: Elinkwijk Utrecht, Feyenoord Rotterdam, Xerxes/DHC Delft, Overmaas Rotterdam
interlands: 2 x 1961

Als jongen van vijftien jaar speelde Rein Kreyermaat al in het eerste elftal van Elinkwijk. Feyenoord kocht de Utrechtse krachtbron in 1959 voor tachtigduizend gulden. In het begin van de jaren zestig werd Reinier Kreijermaat in het tot wasdom komende Europa Cupvoetbal voor heel tv-kijkend Nederland een volksheld door van ruime afstand met kanonskogels te scoren tegen Tottenham Hotspur en Stade de Reims. Het afstandsschot, een flinke dosis hardheid en een sublieme mentaliteit waren de belangrijkste aspecten in het spel van Kreijermaat.

Zijn belangrijkste concurrenten bij het Nederlands elftal voor de rechtshalfplaats, de Ajacied Bennie Muller en de PSV'er Fons van Wissen reikten tot respectievelijk 42 en dertig interlands, maar Kreijermaat bleef steken op twee Oranje-beurten in 1961. Het waren dramatische wedstrijden. In Boedapest kwam het Nederlands elftal tegen de veel sterker ingeschatte Hongaren met 0-2 en 2-3 voor, voordat ook het 3-3 gelijkspel van de uiterst gedreven ploeg nog als een sensationeel resultaat werd beschouwd. Drie weken later werd het in het Olympisch Stadion tegen de Belgen een sof, 0-4.

Door een gespannen relatie met Ajacieden en een flinke terugval in de competitie, besloten de Feyenoorders zich voorlopig niet meer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg. De KNVB bestrafte die houding met een uitsluiting voor Oranje van anderhalf seizoen. Toen de spelers van Feyenoord in het voorjaar van 1963 weer mochten meedoen, werd Kreijermaat alleen nog als reserve geselecteerd voor de thuiswedstrijden tegen België‘ en Brazilië‘. Een jaar later brak hij in een duel met Joep Beckers van Sittardia een been. Het herstel duurde lang en nooit meer bereikte Beertje zijn oude niveau. In de zomer van 1967 probeerde hij het nog eens bij Xerxes/DHC, maar bij die fusieclub hield hij het na een conflict met trainer Kurt Linder al gauw voor gezien.

Nadien ging Kreijermaat nog vier seizoenen als amateur spelen bij de vereniging Overmaas en daarna kwam hij uit voor het veteranenelftal Oud-Feyenoord. Ook werd hij voetbaltrainer. Hij startte als jeugdtrainer bij Bolnes en daarna volgden de verenigingen Heerjansdam, Dubbeldam, SSS, Meeuwenplaat en de 's-Gravenzandse SV. Uiteindelijk zou hij bij de vereniging Overmaas, waar hijzelf als amateur had gespeeld, zijn trainersloopbaan beëindigen.© Voetballegends 2021